Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Fűteni kell a hidegben, de nem árt az odafigyelés!

A problémák jelentős részét a használatra, illetve létesítésre vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyása okozta - tudtuk meg Varga István tűzoltó őrnagytól, aki a tűzvédelmi szabályok néhány szempontjára hívta fel a figyelmet. Számos veszélyt hordozhat a kazánból és a kéményből kipattanó szikra, valamint a rengeteg villamos berendezés. Harminc-negyven évvel ezelőtt a családi házakban még sokkal kevesebb elektromos eszköz volt, ami mára igencsak megszaporodott,  viszont ezt nem mindenhol követte a hálózat felújítása. A füstkivezetőket legalább félévente tisztíttatni kellene, négyévente pedig a műszaki felülvizsgálat válik aktuálissá. Az elmúlt két esztendőben végrehajtott tizenhárom ellenőrzésből több esetben szabálysértést kezdeményeztek, máskor végzéssel hívták fel a tulajdonosok figyelmét a mulasztások pótlására, de az is előfordult, hogy lebontatták a kéményt.
A tűzoltókra hárul az a hatósági feladat, hogy felhívják a lakosság figyelmét a kazánok és a kémények jogszabályban foglalt rendszeres  felülvizsgálatára. Amennyiben a kéményseprő írásban értesíti az illetékes szervet, az helyszíni szemlét rendel el, és ha bebizonyosodik a közvetlen élet-, illetve balesetveszély, akkor felfüggeszti az ellenőrzés alá vont berendezés használatát - mondta a tűzmegelőzési osztályvezető.
A KÉTÜSZ Kapuvár Kft.vezetőjével arról beszélgettünk, hogy mit tapasztaltak az ellenőrzéseik során. A kémény az egyik leggyorsabban romló része az ingatlannak, ezért fokozott figyelmet érdemel az állagmegóvása és a felújítása- állapította meg Nyerges Miklós. Hozzátette: fogadjuk jó szívvel a kéményseprőt, mert értéket és életet menthetünk meg. Ismét a reneszánszát éli a fa- és a szilárd tüzelési anyagokkal való fűtés, és sokszor öt éve, vagy még ennél is régebben üzemelt kéményeket vesznek használatba az otthonokban. Nem árt az óvatosság, ezért még a hideg beállta előtt meg kell arról győződni, hogy a berendezések megfelelnek-e az új típusú kandallókhoz és kazánokhoz. A tüzelőanyag minősége is befolyásolja a biztonságos fűtést, mert a hulladék a kémény szurkosodásához vezethet. A légnemű energiahordozó esetében viszont a legfontosabb, hogy ne jusson vissza a lakótérbe a káros melléktermék. Aki jól szigetelő műanyag ablakokra cseréli korábbi nyílászáróit, annak azzal is számolnia kell, hogy minimális levegő utánpótlás sincs, ezért a kazán sem működik megfelelően. A pára- és szagelszívók életveszélyes állapotot idézhetnek elő az ilyen lakásokban. Kapuváron és környékén minden ingatlanhoz “bekopogtatnak”, de nyolc nappal előtte értesítik a település polgármesterét, aki továbbítja a lakosságnak a megkeresést. Akit nem érnek otthon, annak személyre szóló felhívást küldenek, hogy tegyék lehetővé az ingatlanba való bejutást a megadott időpontban. A tűzoltósággal közösen végzett megelőző tevékenységnek köszönhetően területükön fokozatosan javul a kémények állapota - jegyezte meg a kapuvári kéményseprők vezetője.
A téli hideg velejárója a síkos, hóval borított útszakasz és a megnehezült közlekedés. A tűzoltók a tavalyi helyzet elemzésén már túl vannak, ezért levonták a megfelelő következtetéseket. Németh Szabolcs tűzoltó őrnagy jelezte, hogy együtt kívánnak működni az ilyenkor illetékes társszervekkel, a mentőkkel és a rendőrséggel. A tűzoltási és műszaki mentési osztályvezető szerint kollégái maximálisan felkészülnek a váratlan helyzetekre, és megfelelő eszközökkel rendelkeznek a legnagyobb károk elhárítására is.
Beküldés dátuma: 2010. 12. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek