Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Garta egykori különállóságára emlékeztek

Hagyományépítő szándékkal szervezték  meg idén is a gartiak ünnepét. Kapuvár városrésze 1922-ig önálló település volt, ezért az itteniek több esztendeje megemlékeznek egykori különállóságukról.

A vasútállomáson a Kapuvár szó mellett korábban szerepelt a Garta kifejezés, mintegy jelezve az itt élők indentitását, de az idők során elhomályosult ez a „megkülönböztetés”. Gartát annak idején egy belügyminisztériumi rendelet egyesítette Kapuvárral. Dr. Pintér Gábor a Gartai Nappal kapcsolatban megjegyezte: egyre ritkábban tüntetik fel külön a településrészt, de a civil szervezetek nemcsak tevékenységükkel, hanem formailag is igyekeznek megőrizni Garta nevét. Az alapítvány, a népfőiskola, az emlékbizottság és az önkéntes tűzoltó egyesület tovább hordozza a fennállásának 350 éves jubileumát tavaly ünneplő városrész egyediségét. A Gartáért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a vallásosság mindig jellemző volt az itt élőkre, akik nem veszik zokon, ha a Szent Katalin utca és a Szent Sebestyén-templom környékére szervezik a lovas, a motoros, valamint az egyéb zenés-táncos programokban bővelkedő gartai napokat.

Beküldés dátuma: 2014. 09. 01.

Kapcsolódó hírek

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play