Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Gazdára találnak a kisvárosi ingatlanok

Beled költségvetésében évek óta ötmillió forintot különítenek el az első lakáshoz jutók támogatására. Ez esetenként maximum 300 ezer forintot jelent, így a jelenlegi ingatlanforgalmat tekintve az összeg elegendő arra, hogy szinte minden pályázó kapjon a támogatásból.

Beledben évtizedek óta bevett gyakorlat, hogy a költségvetésből elkülönítik azt az összeget, amelyet az első lakáshoz jutók támogatására fordítanak. A kedvezményezettek körét a helyi rendelet egyértelműen szabályozza. A polgármester szerint az eredeti cél, a rászorultsági alapon megítélt támogatás már régóta nem így működik. Tulajdonképpen minden igénylő részesülni szokott a támogatásból, legfeljebb a 300 ezer forintos összeg differenciálódik rászorultság vagy esetleg a lakóingatlan értékét figyelembe véve. A támogatás új lakás vagy családi ház, valamint használt lakóingatlan megvásárlása esetén is igényelhető. Az utóbbi négy-öt évben közel egytucatnyi új ház épült a településen. Ez a kb. tíz új ingatlan is olyan helyen épült fel, ahol előtte elbontásra került a régi ház.
A város önkormányzata régóta tervezi egy lakóparkszerű területet kialakítását, de egyelőre nincs rá igény. Amennyiben legalább tíz család szeretne egyidejűleg új otthont építeni, és érdeklődne a beledi városházán az eladó telkek iránt, nyilván felgyorsítanák az ehhez szükséges eljárásokat. Egyébként úgy számoltak, hogy legalább 100 millió forint körüli összegre lenne szükség egy ilyen beruházás megkezdéséhez. Ezenkívül arra is kell gondolniuk, hogy belátható időn belül, vagyis legkésőbb öt-tíz év múlva megtérüljön a befektetés és ténylegesen benépesüljenek az új utcák.
A városvezetés azt szeretné, ha az új házak építése mellett a régóta üresen álló ingatlanok is mielőbb gazdára találnának. Az élénkülő érdeklődés miatt az utóbbi években fogynak az eladásra kínált használt lakások, házak Beledben – mondta Major Jenő. A polgármester szerint ennek egyik oka, hogy elkészült az autópálya, amelyen gyorsan és könnyen el lehet jutni a nagyobb városokba, ezenkívül az ország keleti feléből is egyre többen költöznek a nyugatabbra lévő településekre a jobb megélhetés reményében. Aki figyelemmel követik az országos trendeket, láthatja, hogy azért az itteni ingatlanárak lényegesen magasabbak, mint a Dunától vagy Tiszától keletebbre lévő, elnéptelenedő helységekben.
A városvezető reméli, hogy a már említett okok mellett jelentős befolyásoló tényező lesz az új falusi CSOK létrehozása. Ez ugyanis kimondottan annak a rétegnek tud segíteni a még használható ingatlanok megvásárlásában és felújításában, amely réteg eddig anyagi helyzete miatt nem tudott a neki járó, akár három gyermek után igénybe vehető kedvezménnyel élni.
Major Jenő szerint érezhető némi javulás a beledi származású fiatalok helyben maradásával kapcsolatban, amit az is befolyásolhat, hogy bölcsőde, óvoda és iskola is működik a településen. Az autópályával megoldódott a távolsági közlekedés, tehát karnyújtásnyira került a megyeszékhely, ezenkívül az önkormányzat nagy gondot fordít a helyi infrastruktúra helyzetének javítására. – Az emberek értékelik a javuló helyzetet, ami remélhetőleg hosszabb távon is meg fog látszani a településen – fogalmazott a polgármester.

Beküldés dátuma: 2019. 04. 24.

Kapcsolódó hírek

További hírek