Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Generációkról generációkra öröklődő kézműves hagyomány

Rendhagyó bemutatóra hívta fel a kultúrakedvelő közönség figyelmét tavaly decemberben a csornai Aranyfonal Rábaközi Kézműves Egyesület: Ünnepélyes keretek közt nyílt meg Székely Erzsébet hímző, népi iparművész „Aranykor” című életmű-kiálítása, mely közel három héten át volt látható a helyi művelődési központban.

A 2016-ban alakult csornai Aranyfonal Rábaközi Kézműves Egyesület nevében Sipos Bernadett köszöntötte a rendezvényen megjelenteket. Szerinte csak első látásra tűnhet szokványos eseménynek a Székely Erzsébet életművét felvonultató kiállítás, hiszen jóval több annál, sőt egyenesen megtiszteltetés az egyesület számára, hogy bemutathatják a rábaközi hímzésfajtákat, motívumkincseket jól ismerő művész munkáit.
Pető Péter időről időre ellátogat a Rábaközbe, ahol tudja, hogy értékekben gazdag közösséggel találkozik. A Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság elnöke megjegyezte: A helyi értékeket nem feltétlenül az épített örökség jelenti, mert a kézműves mesterségek egész sora figyelhető meg a Rábaközben, köztük a tájegységre jellemző, félreismerhetetlen hímzésvilág és motívumkincs.
– Az ember olthatatlan tiszteletet érez azok iránt, akik művelik és éltetik ezt a míves mesterséget – fogalmazott dr. Pető Péter, aki elmondta, hogy Székely Erzsébet még a közelmúltban is oktatta a kézműves mesterségre fogékony tanítványokat Győrben. Mivel a fiatalok közül is szép számmal megjelentek a kiállításmegnyitón, a megyei közgyűlés alelnöke megállapította: Sikerült továbbörökíteni a nemzeti kultúra nagyon fontos részét.
Dr. Pető Péter szerint a hagyományok nem a semmiből teremnek, mert vannak, akik továbbéltetik ezeket, így ne csak a kiállított tárgyakra figyeljünk, hanem a teljes életműre, mely sokat elárul az alkotóról is. Mivel Székely Erzsébet idős kora ellenére sem hagy fel az oktatással, a kincs tovább gyarapodik.
A csornai Aranyfonal Rábaközi Kézműves Egyesület mindig valami egyedi koncepcióval kápráztatja el az érdeklődőket. Székely Erzsébet szemet gyönyörködtető hímzései mellett kiállították az egyesületi tagok alkotásait, melyeken a hagyományos rábaközi hímzésminták jelennek meg – jegyezte meg Szalayné Galambosi Tímea.
Az intézményvezető ezt követően a csornai születésű Székely Erzsébet életútját ismertette. A népi iparművész belső indíttatásból kezdett hímezni, ami a kikapcsolódást, feltöltődést jelentett neki. Az évtizedek alatt következetesen sajátította el a magyar népi tájegységek hímzőkultúrájának technikáit, ábrázolási szabályait és jutott el arra a szintre, hogy megyei és országos kiállításokon mutatja be műveit, valamint óraadóként oktatja a fiatalabb nemzedéket.

 Székely Erzsébet 80. születésnapja alkalmából Győr-Moson-Sopron Megye Emlékérmet vehetett át Pető Pétertől, a megyei közgyűlés alelnökétől. Ángyán Csilla az Aranyfonal Rábaközi Kézműves Egyesület nevében egyedi kéréssel fordult Szalayné Galambosi Tímeához. Az intézményvezetőnek elmondta, hogy a települési értéktárban ugyan már szerepel a rábaközi hímzés és viselet, de a kizárólag Csornára jellemző aranyhímzés annyira különleges, hogy szeretnék, ha külön tételként jelenne meg a helyi értéktárban.

 

Beküldés dátuma: 2023. 01. 13.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés