Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Generációról generációra öröklődik a néptánc Kapuváron

Az „Érték-örökség-szeretet-közösség” négyes szókapcsolat tökéletesen kifejezi a Kapuvár Néptáncegyüttes munkájának lényegét. A felnőttekből álló tánccsoport például szolgál a művészeti iskolába járó fiataloknak, valamint az őket támogató szüleiknek.

Az elmúlt időszakban két jelentős – „Pro Urbe” és „Kapuvár 50" Emlékérem – városi kitüntetéssel ismerték el az 1989-ben újjáalakult, rengeteg szakmai díjjal rendelkező Kapuvár Néptáncegyüttes több évtizedes munkáját.
Csitei Gábor televíziónknak elmondta: az együttes elsődleges célja a kapuvári, ezenfelül a rábaközi hagyományok átörökítése, de a teljes Kárpát-medencei magyarság tánc, illetve zenei kultúráját feldolgozzák.
– A város a díjjal elismerte, hogy az elmúlt harminc évben mi mindent tettünk a településért – tette hozzá az néptáncpedagógus. Kapuvár szempontjából ugyancsak fontos az egyesület értékalapú közösségépítő tevékenysége.
Az együttes utánpótlását a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola biztosítja. A családok fontosnak tartják, hogy a nagyszülőket, szülőket követve csemetéik is bekapcsolódjanak a hagyományok megőrzésébe. Felgyorsult világunkban az sem mellékes, hogy a gyermekek biztonságos környezetben töltik szabadidejüket. Tanári felügyelet mellett zajlanak a táncpróbák, melyek alkalmával gyakran igazi barátságok szövődnek a fiatalok között, akik később együtt járnak szórakozni, nyaralni, kirándulni és állandóan odafigyelnek egymásra.
A magyar nemzeti értékek megismerése, a magyar néptánc elsajátítása szintén fontos tényező.
– Az elmúlt néhány esztendőben komoly támogatást kap a magyar néptánc és népi kultúra, hiszen a kormány a Csoóri Sándor Alap keretében támogatja a Magyarországon működő hagyományőrző együtteseket, így a Kapuvár Néptáncegyüttes és annak közössége is részesült ebben az anyagi hozzájárulásban – fogalmazott az együttes vezetője. A pályázati lehetőség óriási lendületet adott munkájuknak – fejtette ki, hozzátéve: a táncosok viseletének beszerzésében, a vendég koreográfusok vagy az élő népzenei kíséret finanszírozásában. Mindemellett a többi civil szervezettel együtt ők is számíthatnak a kapuvári önkormányzat segítségére. Ráadásul a táncosok tagdíjat fizetnek, tehát az idejük mellett pénzt is áldoznak az egyesület fennmaradására.

Beküldés dátuma: 2019. 05. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek