Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Generációról generációra öröklődik a néptánc Kapuváron

Az „Érték-örökség-szeretet-közösség” négyes szókapcsolat tökéletesen kifejezi a Kapuvár Néptáncegyüttes munkájának lényegét. A felnőttekből álló tánccsoport például szolgál a művészeti iskolába járó fiataloknak, valamint az őket támogató szüleiknek.

Az elmúlt időszakban két jelentős – „Pro Urbe” és „Kapuvár 50" Emlékérem – városi kitüntetéssel ismerték el az 1989-ben újjáalakult, rengeteg szakmai díjjal rendelkező Kapuvár Néptáncegyüttes több évtizedes munkáját.
Csitei Gábor televíziónknak elmondta: az együttes elsődleges célja a kapuvári, ezenfelül a rábaközi hagyományok átörökítése, de a teljes Kárpát-medencei magyarság tánc, illetve zenei kultúráját feldolgozzák.
– A város a díjjal elismerte, hogy az elmúlt harminc évben mi mindent tettünk a településért – tette hozzá az néptáncpedagógus. Kapuvár szempontjából ugyancsak fontos az egyesület értékalapú közösségépítő tevékenysége.
Az együttes utánpótlását a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola biztosítja. A családok fontosnak tartják, hogy a nagyszülőket, szülőket követve csemetéik is bekapcsolódjanak a hagyományok megőrzésébe. Felgyorsult világunkban az sem mellékes, hogy a gyermekek biztonságos környezetben töltik szabadidejüket. Tanári felügyelet mellett zajlanak a táncpróbák, melyek alkalmával gyakran igazi barátságok szövődnek a fiatalok között, akik később együtt járnak szórakozni, nyaralni, kirándulni és állandóan odafigyelnek egymásra.
A magyar nemzeti értékek megismerése, a magyar néptánc elsajátítása szintén fontos tényező.
– Az elmúlt néhány esztendőben komoly támogatást kap a magyar néptánc és népi kultúra, hiszen a kormány a Csoóri Sándor Alap keretében támogatja a Magyarországon működő hagyományőrző együtteseket, így a Kapuvár Néptáncegyüttes és annak közössége is részesült ebben az anyagi hozzájárulásban – fogalmazott az együttes vezetője. A pályázati lehetőség óriási lendületet adott munkájuknak – fejtette ki, hozzátéve: a táncosok viseletének beszerzésében, a vendég koreográfusok vagy az élő népzenei kíséret finanszírozásában. Mindemellett a többi civil szervezettel együtt ők is számíthatnak a kapuvári önkormányzat segítségére. Ráadásul a táncosok tagdíjat fizetnek, tehát az idejük mellett pénzt is áldoznak az egyesület fennmaradására.

Beküldés dátuma: 2019. 05. 28.

Kapcsolódó hírek

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play