Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Gépesített gazdaság Kapuváron

Kiss M. Vencel ipari tanuló korában a vízvezeték-szerelést gyakorolta, s mivel már akkoriban is sokan foglalkoztak a disznótartással, a család tizenhárom anyaállattal és azok szaporulataival kezdte meg a gazdálkodást. Az állatokkal való foglalatosság, illetve az értékesítés sem volt mindig stabil, ezért a sertés mellé beszerezték az üszőborjút. Mivel a fiatal szarvasmarhák idővel felcseperedtek, a tehenek rendszeresen adták a tejet, ezért megkezdték az automatizált fejést. A manapság nyolc alkalmazottat foglalkoztató gazdaság lépésről lépésre fejlődött, s a lovak ereje helyett idővel inkább a gépeket használták. (A négylábúak szeretete továbbra is megmaradt, de manapság csak sportlovakat tartanak.) Az istállókat még a téeszesítés idején építették, de azóta modernebb állattartókat  is készítettek. A fejés teljesen zárt rendszerben történik, így a napi 1300 liter tej levegővel nem érintkezhet.
A termőterületeken főleg kukoricát, búzát és árpát termesztenek, annyit, hogy elég legyen az állatok etetésére, ezenkívül széna, lucerna és napraforgó földjeik vannak. Meglepetésre tavaly nyáron a gyengébb aranykoronát érő földek hozták a jobb termést, mert a laposabban fekvő részeken jobban megmarad a nedvesség.  A környéken megjelenő osztrák gazdák sajnos anyagilag jobban el vannak eresztve, ezért a magyar gazdálkodó fel sem érhet az ő szintjükre. Kiss M. Vencelék tavaly 20 millió forintot tudtak a gépek fejlesztésére fordítani, s amint lefogy a hiteltörlesztés, tervezhetik az állattartás modernizálását.
Beküldés dátuma: 2013. 01. 23.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play