Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Gizi óvónó meghatódott az őt köszöntő gyerekektől

A kapuvári gimnázium befejezése után Mihálka Jenő segítségével került az  1.számú óvodába, 1962-ben pedig megszerezte a munkájához szükséges  szakképzettséget. A családalapítást követően (1964-ben) a gartai óvoda vezetője lett. Kezdeti tapasztalatlanságát igyekezetével próbálta ellensúlyozni, hogy megfeleljen az elvárásoknak.  A parányi előtérrel, öltözővel és két foglalkoztató helyiséggel rendelkező, régi iskolaépületben berendezett óvoda nagyon kezdetleges volt. Az intézmény vezetője tizenöt éven át jelezte a fenntartónak, hogy áldatlanok a körülmények a termenként 36 fős létszámmal működő óvodában. A fejlesztések a ’70-es években indultak meg, és Kapuvár 1979-ben került sorra – mesélte Gerencsér Józsefné, aki eddig az időig óvónői feladatai mellett gondoskodott az intézmény irányításáról. Utóbbihoz mindössze egy csoportszobai szekrényt és telefont kapott. A gyerekek alapeszközei közé tartozott a baba, a kocka és az autó, s a csúcsjáték akkoriban a Lego volt. Az óvodai építkezés sok kellemetlenséget hozott  magával, s az új dolgozók rögtön a korszerű csoportszobákban szerettek volna dolgozni. Gerencsér Józsefné viszont úgy döntött, hogy a régebbi szakemberek kerüljenek át hamarabb a modern épületbe, hiszen ők már eleget szenvedtek a rossz körülmények miatt. Azért valahogy átvészelték a bontással is járó beruházást – mondta a beszélgetőpartner.

Az óvodai program nem sokban tért el a mostanitól, mert a természeti és társadalmi környezet megismerését, valamint egy kevéske művészeti és testi nevelést írt elő a szakembereknek. Az ünnepekre és a rendkívüli alkalmakra ugyanúgy készültek a gyerekekkel, és Gerencsér Józsefné kezdeményezésére a hagyományápoló programok csak később jelentek meg. A kicsiknek mindig elmagyarázta, hogy mit látnak séta közben, a kirándulások szintén ismereteik bővítését eredményezték.

Gizi óvónő hosszú pályafutása során sok száz csemetét készített fel az iskolára, akik közül azóta nem egy  felelős pozícióba került. Professzor dr. Faragó Sándor és testvére is ebben az intézményben nevelkedtek, s ugyanígy Hámori György, akire Gerencsér Józsefné a következőképpen emlékezett: csendes, okos gyerek volt. Volt óvodása Titz Ildikó, Pászli Éva, Szabó Ildikó, Szabó Judit, valamint Kiss Zoltán mostani rendőrkapitány. Csintalan lurkók nyilván akkor is voltak, de róluk inkább nem esett szó. Az agresszívebb gyerekek egyébként akkor higgadtak le, amikor valamilyen feladattal bízták meg őket, például egyikük „fektető felelős” lett, amivel levezethette fölösleges energiáit.

Az 1941-ben született Gerencsér Józsefné párttagságát sem tagadja, mert mint mondta, a vezetőnek a szakmai és az emberi rátermettségen kívül bizony politikai szempontból is meg kellett felelnie. Utóbbinál viszont sokkal fontosabb volt a gyerekszeretet, a példamutató magatartás és a szakmai alázat, melyek mindegyikének megpróbált eleget tenni. Az óvónő politikai hovatartozásáról és szakszervezeti ténykedéséről a következőt mondta: senki sem határozhatja meg születése helyét, valamint azt, hogy mely korba születik, s az ambícióval megáldott egyének csak akkor tudnak kibontakozni, ha igazodnak a kor szelleméhez.
Az aranydiplomáját a kapuvári Széchenyi iskola aulájában ünnepélyes keretek közt nemrég átvevő óvónő változatlanul azt vallja, hogy az övé a legszebb pálya, hisz nincs annál felemelőbb, amikor az ártatlan lelkű gyermekeket a jóra és a szépre taníthatja. A gartai óvodát 1964-től 1988-ig vezető óvónő szülei már nem élnek, és sajnos húgát is évekkel ezelőtt elveszítette. A családanyának két  gyermeke született, akik három unokával örvendeztették meg. Tulajdonképpen még abba sem hagyta aktív pályafutását, amikor elment az 1996-ban alakult nyugdíjasklub pedagógus napi összejövetelére. A közösség életének szervezésében azóta aktívan részt vállaló Gerencsér Józsefné hiába noszogatja őket, mert volt kollégái sajnos nem nagyon vágynak a nyilvános szereplésre, ezért  csak szűk baráti körben akarnak beszélgetni ismerőseikkel. Aki viszont belépett a klubba, és eljön a kirándulásokra, annak Gizi óvónő a felejthetetlen élményeket garantálja.
Beküldés dátuma: 2012. 12. 19.

Kapcsolódó hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play