Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Gizi óvónó meghatódott az őt köszöntő gyerekektől

A kapuvári gimnázium befejezése után Mihálka Jenő segítségével került az  1.számú óvodába, 1962-ben pedig megszerezte a munkájához szükséges  szakképzettséget. A családalapítást követően (1964-ben) a gartai óvoda vezetője lett. Kezdeti tapasztalatlanságát igyekezetével próbálta ellensúlyozni, hogy megfeleljen az elvárásoknak.  A parányi előtérrel, öltözővel és két foglalkoztató helyiséggel rendelkező, régi iskolaépületben berendezett óvoda nagyon kezdetleges volt. Az intézmény vezetője tizenöt éven át jelezte a fenntartónak, hogy áldatlanok a körülmények a termenként 36 fős létszámmal működő óvodában. A fejlesztések a ’70-es években indultak meg, és Kapuvár 1979-ben került sorra – mesélte Gerencsér Józsefné, aki eddig az időig óvónői feladatai mellett gondoskodott az intézmény irányításáról. Utóbbihoz mindössze egy csoportszobai szekrényt és telefont kapott. A gyerekek alapeszközei közé tartozott a baba, a kocka és az autó, s a csúcsjáték akkoriban a Lego volt. Az óvodai építkezés sok kellemetlenséget hozott  magával, s az új dolgozók rögtön a korszerű csoportszobákban szerettek volna dolgozni. Gerencsér Józsefné viszont úgy döntött, hogy a régebbi szakemberek kerüljenek át hamarabb a modern épületbe, hiszen ők már eleget szenvedtek a rossz körülmények miatt. Azért valahogy átvészelték a bontással is járó beruházást – mondta a beszélgetőpartner.

Az óvodai program nem sokban tért el a mostanitól, mert a természeti és társadalmi környezet megismerését, valamint egy kevéske művészeti és testi nevelést írt elő a szakembereknek. Az ünnepekre és a rendkívüli alkalmakra ugyanúgy készültek a gyerekekkel, és Gerencsér Józsefné kezdeményezésére a hagyományápoló programok csak később jelentek meg. A kicsiknek mindig elmagyarázta, hogy mit látnak séta közben, a kirándulások szintén ismereteik bővítését eredményezték.

Gizi óvónő hosszú pályafutása során sok száz csemetét készített fel az iskolára, akik közül azóta nem egy  felelős pozícióba került. Professzor dr. Faragó Sándor és testvére is ebben az intézményben nevelkedtek, s ugyanígy Hámori György, akire Gerencsér Józsefné a következőképpen emlékezett: csendes, okos gyerek volt. Volt óvodása Titz Ildikó, Pászli Éva, Szabó Ildikó, Szabó Judit, valamint Kiss Zoltán mostani rendőrkapitány. Csintalan lurkók nyilván akkor is voltak, de róluk inkább nem esett szó. Az agresszívebb gyerekek egyébként akkor higgadtak le, amikor valamilyen feladattal bízták meg őket, például egyikük „fektető felelős” lett, amivel levezethette fölösleges energiáit.

Az 1941-ben született Gerencsér Józsefné párttagságát sem tagadja, mert mint mondta, a vezetőnek a szakmai és az emberi rátermettségen kívül bizony politikai szempontból is meg kellett felelnie. Utóbbinál viszont sokkal fontosabb volt a gyerekszeretet, a példamutató magatartás és a szakmai alázat, melyek mindegyikének megpróbált eleget tenni. Az óvónő politikai hovatartozásáról és szakszervezeti ténykedéséről a következőt mondta: senki sem határozhatja meg születése helyét, valamint azt, hogy mely korba születik, s az ambícióval megáldott egyének csak akkor tudnak kibontakozni, ha igazodnak a kor szelleméhez.
Az aranydiplomáját a kapuvári Széchenyi iskola aulájában ünnepélyes keretek közt nemrég átvevő óvónő változatlanul azt vallja, hogy az övé a legszebb pálya, hisz nincs annál felemelőbb, amikor az ártatlan lelkű gyermekeket a jóra és a szépre taníthatja. A gartai óvodát 1964-től 1988-ig vezető óvónő szülei már nem élnek, és sajnos húgát is évekkel ezelőtt elveszítette. A családanyának két  gyermeke született, akik három unokával örvendeztették meg. Tulajdonképpen még abba sem hagyta aktív pályafutását, amikor elment az 1996-ban alakult nyugdíjasklub pedagógus napi összejövetelére. A közösség életének szervezésében azóta aktívan részt vállaló Gerencsér Józsefné hiába noszogatja őket, mert volt kollégái sajnos nem nagyon vágynak a nyilvános szereplésre, ezért  csak szűk baráti körben akarnak beszélgetni ismerőseikkel. Aki viszont belépett a klubba, és eljön a kirándulásokra, annak Gizi óvónő a felejthetetlen élményeket garantálja.
Beküldés dátuma: 2012. 12. 19.

Kapcsolódó hírek

További hírek