Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Glóbusz napi forgatag Beledben

A két utca játszótér avatója mára településszintű rendezvény lett, amelyre az egész Dél-Rábaközből érkeznek vendégek. A belediek a harminc fokos melegnek is örültek, így még nagyobb kedvvel indították a Glóbusz napi programot.

Délután ötkor a hagyományokhoz híven sportprogrammal kezdődött a Glóbusz napi rendezvény. A játszótéri focit több kategóriában indították: az U7 és U9-es mérkőzések után a felnőttek léptek a pályára. A gyermekeket arcfestés, gyöngyfűzés és számtalan érdekes program várta. Az Ifjúság úton gyülekeztek azok a veterán járművek, amelyek parádés felvonulással mutatkoztak be az érdeklődőknek.
A helyi szervezők régóta azon vitáznak, hogy tizenhét vagy húsz éve kezdődött a beledi Glóbusz nap, de mire eldöntik a kérdést, évről évre egyre nagyobb nézőközönség előtt rendezik meg a programokat. A növekvő érdeklődés ellenére még mindig családi összejövetelnek tekintik a két utca lakóinak ötletei alapján elindított nyári programot. A Glóbusz nap a város rendezvénynaptárában is állandó helyet kapott, melynek megtartásához az önkormányzat minden évben hozzájárul, ezenkívül az utca lakói, egyéni támogatók, és az egyik helyi pénzintézet is sokat tett azért, hogy idén is színvonalas szórakozása legyen a helyieknek és a távolabbról érkező vendégeknek.
Zsirai Dénes elmondta, hogy a veteránautó bemutatón jövőre meglepetéssel szolgálnak, de konkrétumokat egyelőre nem árult el. Az önkormányzati képviselő annak is örül, hogy a focirangadókon részt vevő fiatalok a számítógép helyett választják a sportot. A rendszeres edzésekre járó fiúk ráadásul a felnőttek figyelő szemei előtt válnak nagykorúvá, akik a felnőtt csapatban folytatják a labdarúgást.
A beledi Buthi Gyula apósa örökségével jelenik meg a veterán autó bemutatón. 175-ös Cetka Jawa 1969-es kiadású. Műszakija ugyan nincs, de a jármű jó karban van, és évente egyszer elindítja. A 46 éves, gyors fordulatra képes motor különlegessége, hogy a benzin és a kenéshez szükséges olaj külön tartályban található. A motoron minden eredeti, még a gumizása is – mondta büszkén a tulajdonos. Használatba vétel előtt meg kell járatni, mert a kuplung beszorulhat. A maguk idejében a Jawa motorok híresek voltak, bármelyik kategóriával felvették a versenyt. Buthi Gyula legény korában, az 1970-es évek elején megjárta vele a Balatont. Jó „étvágyú” motor volt akkor is, 100 km-es távon simán elfogyasztotta az 5 liter benzint.
A Fertődről érkezett Bálint András 1955-ben gyártott Renault CV-jét Ausztriából hozta be 1964-ben. A háromsebességes, 70 km/órás utazósebességű kisautója nagyon jó karban van. A karosszéria munkától kezdve a motor felújításáig mindent maga csinált, csak a krómozást és a festést bízta más szakemberre. Legmesszebb Debrecenig jutott járművével, igaz reggel indult és másnapra ért oda a virágkarneválra. A kis autó igazi családtagnak számít, ezért nagy becsben tartja, bármennyit ajánlanának érte, nem szeretne tőle megválni.

Beküldés dátuma: 2015. 09. 02.

Kapcsolódó hírek

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

További hírek

 • Krisztus Urunknak áldott születésén: Advent Kapuváron

  Elérkezett a várakozás ünnepének első vasárnapja, amikor országszerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún.

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

Hirdetés
DANUBIUS play