Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Gyopáros Alpár az új alkotmányról mondta el véleményét

A rendszerváltozás idején folytatott kerekasztal tárgyalások politikai szereplői is még az 1949.évi XX.törvényből eredeztették ideiglenes alkotmányukat. Legalább húsz éve várja az ország, hogy új alkotmánya legyen - jelentette ki Gyopáros Alpár. Eddig azért nem tudták kivitelezni, mert a parlamenti képviselők kétharmadának igen szavazatára lett volna szükség. Korábban mindössze két cikluson át  rendelkezett ezzel a többséggel egy-egy koalíció, viszont hiányzott a partnerek  közötti bizalom, amely lehetővé tett volna ekkora horderejű változtatást. Az országgyűlési képviselő szerint a szocialisták háza tájáról kiszivárogtatott véleményekkel ellentétben nem kevés az alkotmányozásra fordított tíz hónap, mert ez az időszak csupán a jogi keretet jelentette, de a gyakorlatban már két évtizede formálódott az alaptörvény, hiszen minden parlamenti erő megfogalmazta változtatási célját, sőt, egyik-másik kormány még alkotmánytervezettel is rendelkezett. - A szocialisták bármennyire tagadják és szégyenlik, a Gyurcsány-kormány rendelkezett ilyennel. Az már inkább röstellni való, hogy ennek ellenére nem vettek részt az alkotmányozási munkában, és amíg a Parlament dolgozott, ők az országot járták  - fogalmazott a képviselő.
Gyopáros Alpár ezután az új alaptörvény szimbolikus és gyakorlati elemeiről beszélt. A jelképek közt található a címer, a zászló, vagy az olyan mondatok, mint a Magyarország pénzneme a forint stb. A határon túl élő honfitársainkkal való összetartozás már nem csak szimbolikus dolog, hanem minden következményével együtt adottak a jogi feltételek is. Az államadósság-korlátot azért rögzítették az alaptörvényben, mert nem szeretnék, ha az elmúlt nyolc évre jellemző mértékű lenne a tartozás, mely az egész Európai Unió legnagyobb ellenfele. Az államadósság csak rendkívül indokolt esetben növelhető, a cél azonban az, hogy a GDP 50 százaléka alá csökkenjen. - 2010-ben, amikor az Orbán-kormány megalakult, a szocialistáktól örökölt államadósság a bruttó hazai termék több mint 80 százaléka volt - jegyezte meg Gyopáros Alpár. Hozzátűzte: amikor külföldi hitelt veszünk fel, akkor nemcsak mi, hanem majd a gyermekeink és unokáink is vállalói lesznek ennek a tehernek. A környezetvédők rendkívül örültek és támogatták, hogy bekerült az alkotmányba két alapelv: nem lehet elhelyezni a külföldről behozott hulladékot hazánkba, valamint, hogy az illegális  szennyező fizetésre kötelezett. Alkotmányos védelmet kapott a nemzeti vagyon, továbbá várható a földviszonyok és a vízkészletek későbbi szabályozása - hangsúlyozta a megszólaló.
Az alkotmány leszögezte: a következő időszaktól kezdve nem négy, hanem öt évre vonatkozik az önkormányzatok mandátuma, viszont komoly vita várható a helyhatósági rendszer további átalakításáról. Gyopáros Alpár úgy gondolja, hogy a közösségektől nem lehet elvitatni az 1990-ben adott önkormányzati jogot, de meg kell találni azt az új struktúrát, melyben egyensúlyba kerülnek a feladatok és a finanszírozás.
Beküldés dátuma: 2011. 05. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés