Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Győződjünk meg róla, hogy egészségesek vagyunk-e!

A beledi egészségnevelési hét családi egészségnapját Tompáné Balogh Mária nyitotta meg. A polgármester arra biztatta az embereket, hogy vegyenek részt a szűréseken. Akinél nem találnak semmi, az örülhet, akinél pedig eltérést tapasztalnak, időben megkezdheti a gyógykezeléseket. Az óvodások a betegségek leküzdésében szerencsére még nem érintettek, de ők is bekapcsolódtak a programsorozatba, hiszen annál jobb, minél korábban megszokják az egészsgétudatos életformát. A kicsik rajzaikon keresztül „mondták el”, hogy milyennek gondolják szűkebb családtagjaik egészségi állapotát. Alkotásaikból érdekes dolgokra lehetett következtetni – jegyezte meg a település vezetője, aki figyelmesen tanulmányozta az illusztrációkat. Az asztalon kínált ételekről megjegyezte: nemcsak a kalóriadús és szénhidráttal teli ennivalók ízletesek, mert a gyümölcsökkel és magas rosttartalmú biozöldségekkel is jól lehet lakni.
A Mihályiban élő Horváth József a beledi művelődési központ vezetőjétől értesült az egészségnapról. A 87 éves idős úr nyugdíjazása előtt a mihályi, a tatai, a beledi és a szanyi malomban  dolgozott. Az igazgató éjjel-nappal talpon volt, ő felelt a műszaki berendezések működéséért is. Utóbbi helyen könnyebben boldogult, mert a főmolnár segédletével „csak” az irányítással foglalkozott. Az egykori malomipari szakember egészségi állapotáról elmondta: baja van elég, de  korához képest nem panaszkodhat.
Foki József beledi nyugdíjas is érzi az idő előrehaladtát, ezért gyakrabban megfordul az orvosi rendelőben. Hogy hallásának további romlását meggátolja, az előírt gyógyszereket az utasításnak megfelelően beszedi. Vérnyomását és vércukor szintjént évente ellenőrizteti, hisz nemsokára 80 éves lesz. A cementipari vállalat egykori művezetője nyugdíjazása előtt 20 évig tanácselnök volt, mostanság pedig a ház körüli teendők  és az unokákkal, vagy a dédunokával való foglalatosság tölti ki napja nagy részét. Kikapcsolódásként évente kétszer ellátogatnak valamelyik hazai gyógyfürdőbe, ami szintén a betegségmegelőzést szolgálja.
Tóth Józsefné aktívabb életszakaszában a napközi konyháján dolgozott. Komolyabb vizsgálatokon még nem vett részt, de ez is sorra fog kerülni, mert a lábfájás egyre jobban kínozza. Az egészségnapot roppant jó dolognak tartja, mert egy helyen sok mindent el lehet intézni. Az egykori konyhás nem válogat az ételekben, jó étvággyal elfogyaszt mindent, s az újdonságokat is szívesen megkóstolja. Az asszony szerint az emberek többsége a megszokott ennivalót részesíti előnyben, ezért győzködni kell őket, hogy változtassanak. Nagyobb gondnak tartja, hogy az egészségesebbnek mondott bioételek sokszor drágábbak, ezért csak ritkán kerül belőlük az asztalra.

 

Gombás László amennyire teheti, odafigyel az egészségére, de a legutóbbi méréskor kicsit magasabb lett a cukorértéke. A nyugdíjas úgy gyanítja, hogy  több kenyeret evett a vizsgálat előtt. A rendszeres kontrollra járó beledi úr főleg a cukrát és a hallását ellenőrizteti,  de az ízületeivel is bajlódik. – Többet már nem akarok összeszedni, mert ez is elég – tett megjegyzést betegségeire félig nevetve. Kiskertjében megterem a friss zöldség, amit előszeretettel fogyaszt egész éven át, és az említett okok miatt a süteményektől inkább tartózkodik.

Dr. Buza Bernadett a ’80-as évek elején volt háziorvos Beledben, majd a reumatológiából szakvizsgázott orvos átkerült a balfi szanatóriumba, 1999 óta pedig a soproni reuma szakrendelést működteti. Rábaközi ténykedése időszakában a község lakói jó általános egészségi állapotnak örvendtek, mostani előadásra szóló invitálása pedig számára azt jelzi, hogy jó kapcsolatot ápolt beledi betegeivel. A doktornő szerint a jogilag is gyógyvízzé nyilvánított fürdőhely és a sima termál között hatásfok szerint nincs jelentős különbség, de utóbbit nem lehet igénybe venni tb-támogatással, mert mindig fizetni kell érte. A termálvíz felhajtó erejénél fogva a nehezebben mozgó személyeknél enyhíti a kopásból eredő panaszokat, s mellette egyfajta lazító és fájdalomcsillapító hatása van.

Beküldés dátuma: 2013. 11. 01.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play