Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Ha jó a szervezés és érdekesek a programok, nem kell lasszóval fogni a látogatókat

– A péntek esti Kárpátia-koncertet nem zavarta meg az égi áldás, ezért az eredetileg meghirdetett időpontban sokan tomboltak a rendezvénysátorban. A másnapi mulatósfesztiválon Postás Józsi és a hasonló műfajban utazó társai szórakoztatták a közönséget. A program a Delta bulival zárult, melyért belépődíjat is szedtek. Mindhárom zenei programon nagyon sokan voltak, és nemcsak  kapuváriak, hanem a környékről is – foglalta össze tapasztalatait Axnix Imre.
–Az időjárás kicsit megtréfálta ugyan a kapuváriakat, de nem tudta végérvényesen meghiúsítani a lovas és a hozzá kapcsolódó egyéb kulturális rendezvényt. A szervezők nagyon régen nekiláttak a háromnapos programsorozat előkészületeinek, így ők voltak az „erősebbek”: július utolsó hétvégéjén startolhattak a különböző kategóriában induló versenyzők. Kapuváron nagyon örültek annak, hogy sokan jelentkeztek a Rábaközből: Csornáról, Jobaházáról, s jó néhány faluból, sőt, még Fertődről is csatlakoztak a megmérettetéshez. Kiss M. Vencel a hátaslovas ügyességi verseny férfi kategóriájában győzedelmeskedett, Szele Judit pedig magától értetődően a gyengébbik nem csapatából bizonyult a legjobbnak. A gyorsasági futamokat csak felnőtt lovasoknak rendezték meg, ugyanakkor a hátaslovasoknak ifjúsági kategóriában is meghirdették a bajnokságot, a díjugratók közül a kezdők és a haladók is benevezhettek. Axnix Imre hozzátette: az ötven tagot számláló Kapuvári Lóbarátok Köre Egyesület berkein belül versenyző fogatosok eredményesek az egyéb megyén kívüli rendezvényeken, ahonnét érmekkel és kupákkal térnek haza. Ezenkívül további céljuk a hagyományok ápolása és a hansági turizmus fellendítése – fogalmazott az egyesület elnöke. Az egyesület nyitott, tehát várják az újonnan belépőket. Az elmúlt években alapított lovasbandérium egyre népszerűbb a környező települések programjain is.
Hogy a nézők másnap se maradjanak négylábúak nélkül, vasárnap láthatták a huszonhét fogat részvételével megrendezésre kerülő Felső-dunántúli Régió „C” kategóriás versenyt, melyen póni, egyes és kettes fogatok indultak el. Előbbiben a farádi ifj. Karsai Sándor volt a legügyesebb, a kapuvári Horváth Krisztián a második lett, a harmadik pedig a jobaházi Nagy Judit. Az egyes fogaton Cserpes Géza, a kettesen pedig a kapuvári Dornig Tibor lett a legjobb. Axnix Imre főszervező megfelelő színvonalúnak és sikeresnek értékelte lovasversenyt. Az eredményhirdetés fényét semmivel sem csökkentette, hogy már fedett helyen rendezték meg. A másfél órásra sikeredett tombolasorsoláson több mint 140 értékes tárgy talált gazdára, a főnyeremény, vagyis az egyéves csikó boldog gazdája pedig Papp József kapuvári lakos lett.
Miből valósult meg a nagyszabású háromnapos rendezvénysorozat? A lovas programokra a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület LEADER-pályázatának kiemelt rendezvény kategóriáján belül nyertek pénzt, a Szent Anna-napi kulturális műsorokat pedig  a kapuvári városközpont megújítására kiírt projekt elkülönített civil alapjából fedezték. A hétvégi programmal kapcsolatos tizenhat kérdésből álló gyors anonim közvéleménykutatás eredménye is azt mutatja, hogy sok helyről érkeztek a vendégek, többen még a megyén kívülről is. A lovak a következő hónapokban sem fognak a karámban unatkozni, mert gazdáikkal együtt meghívták őket Nagymegyerre. A testvérvárosban megrendezésre kerülő versenyt követően – a tavalyi sikeres szereplés miatt – idén augusztusban is elvárják a bandériumot a bécsi Stephan- dómi misére. Az őszi programok szintén körvonalazódnak, de menet közben folyamatosan kapják a felkéréseket.

A háromnapos programsorozat nemcsak a lovasok szerelmeseinek szóltak, mert a futamok közben többféle bemutatóval kedveskedtek az egybegyűlteknek: a Hanyi Íjászok csapata felállította a jurta sátrat, amelyet bárki megtekinthetett. Sokakat vonzott a bőnyi Tóth Tanya Lovasklub puszta ötös és a csikós ostoros parádés felvonulása. Korbély Zsuzsanna nemzetközi hírű énekes hangjával bűvölte el a hallgatóságot.
A Szent Anna-napi vigasságok egyik fontos állomása volt a Báró Berg Gusztáv emlékkiállítás megnyitója. Az élete jelentős részét külföldön töltő Berg Glória gyönyörű magyarsággal köszönte meg a város hűségét és azt a kitartást, amellyel őrzik és ápolják a 108 évvel ezelőtt elhunyt Berg Gusztáv emlékét. A dédunoka tudja, hogy a bárót a városban még ma is szeretik, s ha lehet ilyen összehasonlítást tenni, akkor felmenőjére és az általa patronált településre egyaránt a „szorgalmas” jelző illik.

Az elmúlt időszakban a csapat arculata és zenei programja is megújult. Az idén 50. évfordulóját ünneplő kapuvári fúvósok nagyszabású koncert keretében emlékeztek meg a kerek jubileumról, amit összekötöttek a show és koncert-fúvós kategóriában kapott arany, illetve kiemelt arany minősítéssel.  Szücs Róbert karnagy munkálkodása idején sok fiatal lépett be a csapatba, ezért a zenei repertoárt is ennek megfelelően állítják össze. Vezetőjük a megkezdett utat folytatva szép jövőt jósol a csoportnak. A lovasnapok fényét emelő zenészek a kissé lazább nyári hónapok után legközelebb augusztusban Erdélybe készülnek.
Beküldés dátuma: 2012. 08. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés