Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Ha nincs pályázat, Páliban akadozik a fejlesztés

A községek polgármestereinek leghőbb vágya, hogy stabil alapokon működtessék a települést. Mindemellett az „élet sója” a programszervezés, vagyis, hogy legyen nyüzsgés a faluban. Páliban szeretnék tovább vinni a hagyományossá vált fesztiválokat.

Páliban a tavalyi esztendőben az intézmények, valamint az infrastruktúra zavartalan működésére helyezték a hangsúlyt. Régen dédelgetett vágya volt a helyieknek a népi hagyományoknak, korabeli tárgyaknak helyet adó tájház kialakítása, melyre 2014-ben végre sor került. LEADER programon belül nyertek 8 millió forintot, melyhez az önkormányzat hozzátett 3 milliót. Póczik András szerint a falu egyik legszebb építményét hozták létre a beruházással,
További 10 millió forintot nyertek a falugondnoki buszra kiírt pályázaton. Ennek köszönhetően megbízható, modern járművel szállíthatják az időseket a környező települések egészségügyi intézményeibe. Egy fordulóval megoldják az iskolások mindennapi utaztatását is. A polgármester a kisebb volumenű, de a környezetet szépítő fejlesztések közé sorolta a templom falán lévő első és második világháborús emléktábla felújítását.
A dél rábaközi településen szinten minden hónapra esik egy-egy rendezvény. Szeretnék a jövőben is folytatni a közkedvelt programokat – mondta a riportalany. Hozzátette: A fiatalok számíthatnak az önkormányzat támogatására. Kamatmentes kölcsönnel segítik az első lakáshoz jutást, illetve a használt ingatlan felújítását. Korábban három, tavaly pedig egy pár élt a lehetőséggel. A Bursa Hungarica pályázatot a felsőoktatásban tanuló hallgatók vehetik igénybe, úgy, mint a többi településen. A „Páli kiváló tanulója” díj viszont helyi specialitás, mellyel kapcsolatban Póczik András megjegyezte: Örömmel veszik tudomásul, hogy sokan megfelelnek a kritériumoknak. Augusztus végén a rászoruló családokat 10 ezer forint beiskolázási támogatásban részesítik, amit a 2015-ös esztendőben is folytatni fognak.

– Mit lehetne még tenni? – kérdezte önmagától is Páli vezetője. – Ez nagymértékben attól függ, hogy milyen pályázatok fognak megjelenni. A faluban szeretnének új járdákat építeni, de sajnos az utóbbi években nem készültek erre vonatkozó uniós projektek. A kb. 500 m-es járdaszakaszok is közel nyolc-kilenc millió forintba kerülnek; ekkora összeget a kisebb helyhatóságok nem tudnak előteremteni.

A temetői urnafalra kész tervekkel rendelkeztek, de sajnos kétszer is elutasították, azóta viszont nem jelent meg ilyen típusú pályázat.
A közösségi házat szinte teljes egészében felújították, csak a vizesblokk maradt ki, ezért a jövő feladatait növeli. Mindezek mellett naponta kiderülnek olyan újabb problémák, amelyeket rövid időn belül meg kell oldani. Páli képviselő-testülete nem szűkölködik az elképzelésekkel, viszont ezeket csak akkor tudják megvalósítani, ha a közeljövőben profilba illő pályázatok jelennek meg. Póczik András számít a falu jó szándékú, segítőkész lakosságára is.

Beküldés dátuma: 2015. 01. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés