Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Ha valakiben ott van a késztetés, megtalálja a módját az alkotásnak

A nyiladozó tehetségre korán felfigyeltek a Bodnár Alajos Általános Iskola (mostani Széchenyi) tanárai: Kóbor István és Szabóné Kati. A képzőművészet iránt fogékony Helyes Jenőnek biztatást, élményt és tapasztalatszerzést jelentettek a csornai általánosban eltöltött évek, pedig szülei inkább valamilyen “komolyabb”munka fele terelték volna.  A középiskolás fiatal bekapcsolódott a Barabás László festőművész által a csornai művelődési központban vezetett képzőművész kör tevékenységébe. A győri Hild József Építőipari Szakközépiskolában továbbtanuló diák ha akarta, ha nem, mindig megtalálta a megfelelő embert, mert kollégiumi nevelője Szentiványi Károly, felügyelő tanára pedig Lakatos József zalai  festőművész volt. A tehetséges ifjú két évig magántanulója volt a természetszeretetet belé plántáló néhai Szabó Gyulának Győrben. Az azóta építésvezetőnek kinevezett Helyes Jenő huszonnyolc esztendeig dolgozott Bábolnán, és természetesen közben sem hanyagolta az alkotást. Az egyik fővárosi iskolában tartott tárlatmegnyitóján megjelent művészettörténész tanácsára rendszeresen zsűrizteti képeit. A művész eleinte ódzkodott az emberábrázolástól, de Erdélyben tett utazásai hatására felfigyelt az alakok jelentőségére, s azóta az aktfestésbe is belevágott.
A hatvanegy néhány négyzetméteres bábolnai lakásban élő amatőr festő műterme az erkély, és ha felszabadul, akkor a konyha. Csornáról készült alkotásai már nincsenek a birtokában, de jól emlékszik a régi nádfedeles házikókra, és korábban megörökítette a premontrei rendházat, az Arany János és a Laky Döme utcát, a Győr felőli vasúti átjárónál lévő bakterházat és a Keszeg-ér partját. A művésztáborok gyakori vendége megszervezte kollégáinak a bábolnai találkozót, amelyen neves képzőművészekkel dolgozik együtt. Helyes Jenő minden vágya egy galéria nyitása lakóhelyén, valamint Csorna testvérkapcsolatait kihasználva szeretné eljuttatni képeit Gyimesfelsőlokra és Sinzingbe egy-egy tárlat erejéig. A politikán kívül sok mindenre nyitott művésznek közeli rokonsága már nem él a rábaközi településen, de csornai barátaival szívesen tartja a kapcsolatot, és ha teheti, útba ejti a szülővárost.
“Az alázat mellett, amit érzek, tudom, része vagyok a hatalmas egésznek. Ezért ki itt állsz, szemet s szívet szélesre tárva, vigyázz, vigyázz e gyönyörű világra. Mit a Teremtő alkotott jókedvében, az ember csak rombolja fékvesztett dühében. Ha csak egy parányit ezekért megtettél, már elmondhatod: érdemes volt, hogy megszülettél.” A sorok abból a Helyes Sarolta által megfogalmazott versből származnak, melyet bátyja csornai kiállításának megnyitója alkalmával olvasott fel. A mindig nyüzsgő közösségi diák gyakran szavalt az iskolai ünnepeken, később pedig versmondóversenyeken öregbítette a csornai “lányiskola” (jelenleg Rákóczi-iskola)hírnevét. A csornai Csukásban általános mezőgazdász szakon végzett hölgy tizennyolc éves korában került Budapestre, s azóta ott él. Felnőtt korában a maga örömére farigcsálta a verseket, de rosszul sikerült házasságának ideje alatt alig foglalkozott műveivel, inkább csak a gyerekei kedvéért vetett a papírra néhány rímet. Mikor párjával különváltak útjaik, kezdett intenzívebben irogatni: megélt fájdalmait és kevés örömét foglalta rendezett sorokba. Az igazságtalanságot és becstelenséget nehezen toleráló művész alkotásai nem annyira konkrét témák alapján, hanem inkább az érzelmi befolyások hatása alatt születnek meg. Másfél éve tartó munkanélküliségét is arra használja fel, hogy rendszerezi és pályázatokra küldi korábbi írásait, továbbá szervezés alatt van kötetének megjelentetése, aminek csak az anyagiak szabnak gátat. Helyes Sarolta ma is szívesen gondol Csornára, ahol megtanulta értékelni az egyszerű szépséget. Ma is emlékszik az utcákra, az iskolai rendezvényeken előadott szavalataira, és főleg arra, amikor 1971-ben ő mondott verset a település várossá nyilvánításának alkalmából.
Beküldés dátuma: 2011. 11. 02.

Kapcsolódó hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play