Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Hajrá Ádám! A csornai karatéka élete eddigi legkomolyabb versenyére készül

A Csornai Sportegyesület karate szakosztályának sportolója, Kovács Ádám idén valamennyi versenyét megnyerte az ifjúsági kategóriában, ami felkészítőjét bizakodással tölti el, ezért reméli,  a nemzetközi mezőnyben is eredményesen fog szerepelni.
Az adott súlycsoportban, korosztályonként négy-négy sportoló vehet részt az EB-n azok közül, akik a felkészítő versenyen jól szerepeltek.  A csornai karatéka a küszöböt már átlépte, mert jól teljesített a néhány héttel ezelőtt Cegléden megtartott nemzetközi versenyen, mely tulajdonképpen az Európa-bajnokság válogatója. Kovács Ádám első helyezésével automatikusan továbbjutott, de hogy a rendszeres gyakorlás ne menjen a fiú iskolai előmenetelének rovására,  a mester és tanítványa  – az egy hónapos felkészülési időszakban – heti három-négy alkalommal fog gyakorolni. Horváth Tibor szerint Kovács Ádám alapkondíciója megfelelő, hiszen nem véletlenül nyerte meg a küzdelmeket.

Min kell mégis változtatni?

–  Nagy gond nincs, de mégis át kell állítani azt a fajta kontrollt, a pontosságot és a technikát, amit az Európa-bajnokságon engedélyeznek – jegyezte meg az edző. Az Európa-bajnokság szabályrendszere némileg eltér a többi megmérettetéstől. Az ifjúsági kategória karatésai (14-16 évesek) a full-contact rendszerbe is belekóstolhatnak, s  az EB-n a versenyzők  sok védőfelszerelést használhatnak. Viszont ha átlépnek a következő korcsoportba, már elhagyják a testpajzsot. Mindezeket figyelembe véve kell felkészülni a győzelemre, tehát Ádámnak az itthoni szabályokhoz képest másfajta technikai tudásra lesz szüksége.

Mire kell még figyelnie a karatékának az EB-re való felkészülés során?
Először is le kell küzdenie a stresszt, továbbá azt is figyelembe kell vennie, hogy minden nemzetnek meg van a maga sajátos küzdőstílusa, amely csak bizonyos keretek között változhat. Ádámnak nagyon rövid idő alatt kell ráhangolódnia ellenfelére, és szinte azonnal  reagálni a támadásokra. A versenyző a formagyakorlatoknál jobban kedveli a küzdelmet, de kit tudja, lehet, hogy az évek során megfordul a dolog, és a másik mozgáskoordináció lesz az erőssége.

Dobogós helyezés elérése a cél.
A Csornai Sportegyesület hozzájárult a mester utaztatásához, ezért elkíséri Ádámot az EB-re, de a versenyzőnek a szülői segítségen kívül további támogatásra lenne szüksége, hogy megfelelő körülmények között vehessen részt az Ifi Kyokushin Európa-bajnokságon.

Horváth Tibor három éve küzd azért, hogy megszerezze újabb övfokozatát, amit idén tavasszal sikeresen teljesített. A kyokushin karate edző 4. danos mesternek számít. A tanulókat 10-től 1-ig, csökkenő számú kyu fokozattal minősítik, a mesterek dan besorolása viszont növekszik. A CSSE edzője ennek megfelelően a hazai mezőny középkategóriájában teljesít. Viszonyításként megjegyezzük: a magyar  kyokushin szervezet vezető személyisége 7. danos mester, ehhez képest a csornai edző nagyon jó úton halad.

A karate olyan harcművészet, amely  nemcsak  az ellenfelek, hanem önmaguk legyőzését jelenti. A fizikai erőnlét fokozódása mellett, az évek során mentális szemléletváltozást idéz elő a sportolókban, ami mindenképpen hasznára válik.
Beküldés dátuma: 2013. 10. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek