Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Hálából naperőművet épít szülőfalujába

A falunak elsősorban iparűzésiadó-bevételt jelent a 2017 őszétől áramot termelő szili naperőmű. A közteher bizonyos részének már meg van a helye: a Kaproncai Oktatást Támogató Alapítvány számlájára utalják, és a pénzt a tehetséges szili gyerekek javára fordítják.

A polgármester azt is nagyra értékeli, hogy a vállalkozó szülőfalujába telepíti a megyei második ilyen objektumát, mely látványnak sem utolsó. Az impozáns energiatermelő egység felhívja az arra utazók figyelmét, ami újabb munkahelyteremtő beruházásokat vonzhat a környékre. Lengyel Oszkárné személyesen ismeri Kaproncai Ferencet, a csornai járás első naperőművét kivitelező cég vezetőjét, ezért Szil vezetője azért nem aggódik, hogy megvalósul-e a fejlesztés.

Az előzetes számításokra alapozva – a kezdeti időszakban – félmillióhoz közeli iparűzési adó bevételre számítanak, amely a termelés beindulásával emelkedhet.

A szili származású Kaproncai Ferenc fiatalon a villanyszerelő szakmát választotta, majd esti tagozaton elvégezte, az erősáramú villamosipari technikumot. Mivel a műszerész munka jobban érdekelte, beiratkozott a székesfehérvári Ságvári Endre Gép és Hiradásipari Technikumba. Nem sokkal ezután részt vett egy irodagép műszerész átképzésen, 1982-ben pedig úgy döntött, hogy saját vállalkozásba kezd.
Az ügyvezető úgy érzi, sokat kapott Sziltól, ezért mindig is szeretett volna valamit visszaadni szülőfalujának. A tehetséges szili gyerekeket támogató alapítványát több mint tíz éve hozta létre, most pedig komoly beruházást telepít abba a községbe, arra a földre, ahol hajdanán porban játszó kisgyermekként töltötte mindennapjait.

Beküldés dátuma: 2017. 08. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play