Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Hálából naperőművet épít szülőfalujába

A falunak elsősorban iparűzésiadó-bevételt jelent a 2017 őszétől áramot termelő szili naperőmű. A közteher bizonyos részének már meg van a helye: a Kaproncai Oktatást Támogató Alapítvány számlájára utalják, és a pénzt a tehetséges szili gyerekek javára fordítják.

A polgármester azt is nagyra értékeli, hogy a vállalkozó szülőfalujába telepíti a megyei második ilyen objektumát, mely látványnak sem utolsó. Az impozáns energiatermelő egység felhívja az arra utazók figyelmét, ami újabb munkahelyteremtő beruházásokat vonzhat a környékre. Lengyel Oszkárné személyesen ismeri Kaproncai Ferencet, a csornai járás első naperőművét kivitelező cég vezetőjét, ezért Szil vezetője azért nem aggódik, hogy megvalósul-e a fejlesztés.

Az előzetes számításokra alapozva – a kezdeti időszakban – félmillióhoz közeli iparűzési adó bevételre számítanak, amely a termelés beindulásával emelkedhet.

A szili származású Kaproncai Ferenc fiatalon a villanyszerelő szakmát választotta, majd esti tagozaton elvégezte, az erősáramú villamosipari technikumot. Mivel a műszerész munka jobban érdekelte, beiratkozott a székesfehérvári Ságvári Endre Gép és Hiradásipari Technikumba. Nem sokkal ezután részt vett egy irodagép műszerész átképzésen, 1982-ben pedig úgy döntött, hogy saját vállalkozásba kezd.
Az ügyvezető úgy érzi, sokat kapott Sziltól, ezért mindig is szeretett volna valamit visszaadni szülőfalujának. A tehetséges szili gyerekeket támogató alapítványát több mint tíz éve hozta létre, most pedig komoly beruházást telepít abba a községbe, arra a földre, ahol hajdanán porban játszó kisgyermekként töltötte mindennapjait.

Beküldés dátuma: 2017. 08. 22.

Kapcsolódó hírek

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

További hírek