Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Harmadszor tartottak egészségnapot Rábakecölben

Nincs egyedül Rábakecöl polgármestere amiatt, hogy foglalkozása révén egész nap ülni kényszerül, ezért ha teheti, sportol, igaz, csak mértékkel:  heti egyszer edzőterembe is ellátogat. Hogy mit eszik, arra jobban odafigyel, ezért előnyben részesíti a saját sütésű, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, de az étkezések gyakorisága már nem annyira rendszeres, mert nála ez is munkafüggő. A dohányzástól tartózkodó településvezető néha-néha megiszik egy-egy kávét, ami szervezetének még nem megterhelő. A szakemberek elégedettek lehetnének, ha minden megkérdezett ilyen „látleletet” adna magáról, de sajnos a legtöbb ember nem őrködik ennyire tudatosan a saját testi-lelki épsége felett.

Épp arra valók az egészségnapi rendezvények, hogy jobban rávilágítanak a mindennapok problémáira, és azok megelőzhetőségére, s mivel helybe „jön” a szűrés, talán nagyobb a hajlandóság a lakosság részéről – beszélgetett riporterünkkel Tuba Erik polgármester, aki az ÁNTSZ és a helyi önkormányzat által lebonyolított rendezvényen mint szervező volt jelent, de azért most is megpróbált néhány tesztjellegű vizsgálatot beiktatni. Rábakecöl első embere hasznosnak ítélte az orvosok és egészségügyi szakemberek által tartott előadásokat.

Gats Mihály hittanórák előtt és után szokott a gyerekekkel focizni, és futni is szeret. Mint mondta, a falun belül nem nagyon kell gépjárművet használni, ezért gyalog és biciklivel közlekedik. A plébánosnak nincs két teljesen egyforma napja, így nehéz  rendszeresen étkeznie. Egyébként nem válogatós, mindent elfogyaszt, ami elé kerül. Szerinte fiatalabb korban az ember még nem gondol rögtön a súlyosabb következményekre, de a kávéról szívesen leszokna. Az egészségnapi rendezvény újdonság volt számára, ezért kíváncsian állt az események elé.
A rábakecöli születésű Tóth Károlyné nyugdíjba vonulása előtt több munkakört is kipróbált. Otthon a hagyományos ételeket készíti el családjának, s csak hétfőn mentesül a főzés alól, ha marad a tányérba vasárnapról. A hazai zöldség mellé azért ételízesítőt is tesz a levesbe, hogy az a megszokott módon finom legyen. Az ingadozó vérnyomással rendelkező, cukorbeteg,  rendszeres orvosi felügyelet alatt álló idős hölgy állandó gyógyszerfogyasztó, mert az évek során többféle baj is elérte, de szerencsére a ház körüli munkát képes ellátni. Lányai már kirepültek a családi fészekből, és két felnőtt fiát megpróbálta elcsábítani az egészségnapra,  amelyen mindenképpen megnézette vérének cukorszintjét.

Dr. Unger Erika „Hamvadó cigarettavég” címmel a dohányzás káros hatásairól tájékoztatta az érdeklődőket, továbbá a méh és darázscsípés keltette allergiáról is kifejtette véleményét. Utóbbira azok is számíthatnak, akik korábban sosem voltak érzékenyek a rovarokra, mert az  immunrendszer túlzott reakciója bármikor kialakulhat. Enyhébb esetben bőrpírrel jelentkezik a baj, de az árulkodó foltok akár az egész testet is beboríthatják, amit általában gégeödéma és fulladásos tünetek követnek. Szerencsére a súlyos esetek a ritkábbak, de akit érint, annak gyors beavatkozásra van szüksége. A doktornőnek bokros teendői mellett kevés ideje marad a sportra, ezért inkább csak hétvégén sétál vagy túrázik. Gyermekei az óvodában és az iskolában hozzászoknak a rendszeres mozgáshoz, otthon pedig egészséges ételeket kínál számukra.

Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play