Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Hatnapos intenzív népi muzsika

A hatodik alkalommal megrendezett Szárazfa-tábor szervezői azzal a céllal hirdetik meg már több éve a programot, hogy az ország különböző területéről érkező zenészek a hagyományos vonós népi dallamokat gyakorolják oktatóik segítségével. Idén kevesebben jelentkeztek az egyhetes intenzív „tanfolyamra”, de a közel negyven muzsikus közt voltak kezdők és haladók. A táborzáró koncerten olyan széki dallamokat is megszólaltattak, amelyeket a zenekari tagok közül néhányan most játszották először, a somogyi blokkban pedig valamennyi muzsikus kivette a részét.

A bőgőn, csellón és ütőgardon játszó Földesi János énekével is segíti a társaságot. A feleségével, Rózsával több mint húsz éve oktató zenész Szombathelyen és Csornán rendezi meg a nyári tábort, melynek meghatározó szereplője a 14. Országos Népzenei Minősítőn arany minősítést szerzett csornai Tulipánt Népzenei Együttes. A fiatal zenészekből álló csapat havonta  táncházat rendez a néptánciskolában, ahol a pergő ritmusok mellett mindig felelevenítenek valamilyen helyi hagyományt.

A Szárazfa táborzáró koncertjén dr. Turi György is jól szórakozott, hisz nagy híve a ma is élő népzenének. A rendezvényen magánemberként megjelenő, korábban inkább a cigány muzsikát kedvelő polgármestert fiai annyira „megfertőzték” a népies rigmusokkal, hogy feleségével együtt ezen az estén is maradandó élményeket szereztek.

Tudós Tamásnak, a csornai Tulipánt Népzenei Együttes vezetőjének nincs tudomása a Szárazfához hasonló népzenei táborról a környéken, melynek résztvevői közül a legtöbben vonós népzenészek (hegedű, brácsa, bőgő a fő hangszerek), de idén tíz-tizenkét citerás is bekapcsolódott a közös muzsikálásba. Az állandó, évről évre visszatérő tagok mellett mindig akadnak újoncok is. A kezdők az egyszerűbb somogyi és rábaközi talpalávalót szólaltatták meg, a haladók pedig idén megismerkedhettek  az erdélyi mezőségi dallamokkal, a bonchidai zene viszont egyenesen ínyencségnek számít a táncházmozgalomban. Tudós Tamás a jövőről kifejtette: lehetőségeik függvényében szeretnék bővíteni a tábort, esetleg több tánccal kiegészítve.
Beküldés dátuma: 2012. 08. 29.

Kapcsolódó hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play