Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Hatnapos intenzív népi muzsika

A hatodik alkalommal megrendezett Szárazfa-tábor szervezői azzal a céllal hirdetik meg már több éve a programot, hogy az ország különböző területéről érkező zenészek a hagyományos vonós népi dallamokat gyakorolják oktatóik segítségével. Idén kevesebben jelentkeztek az egyhetes intenzív „tanfolyamra”, de a közel negyven muzsikus közt voltak kezdők és haladók. A táborzáró koncerten olyan széki dallamokat is megszólaltattak, amelyeket a zenekari tagok közül néhányan most játszották először, a somogyi blokkban pedig valamennyi muzsikus kivette a részét.

A bőgőn, csellón és ütőgardon játszó Földesi János énekével is segíti a társaságot. A feleségével, Rózsával több mint húsz éve oktató zenész Szombathelyen és Csornán rendezi meg a nyári tábort, melynek meghatározó szereplője a 14. Országos Népzenei Minősítőn arany minősítést szerzett csornai Tulipánt Népzenei Együttes. A fiatal zenészekből álló csapat havonta  táncházat rendez a néptánciskolában, ahol a pergő ritmusok mellett mindig felelevenítenek valamilyen helyi hagyományt.

A Szárazfa táborzáró koncertjén dr. Turi György is jól szórakozott, hisz nagy híve a ma is élő népzenének. A rendezvényen magánemberként megjelenő, korábban inkább a cigány muzsikát kedvelő polgármestert fiai annyira „megfertőzték” a népies rigmusokkal, hogy feleségével együtt ezen az estén is maradandó élményeket szereztek.

Tudós Tamásnak, a csornai Tulipánt Népzenei Együttes vezetőjének nincs tudomása a Szárazfához hasonló népzenei táborról a környéken, melynek résztvevői közül a legtöbben vonós népzenészek (hegedű, brácsa, bőgő a fő hangszerek), de idén tíz-tizenkét citerás is bekapcsolódott a közös muzsikálásba. Az állandó, évről évre visszatérő tagok mellett mindig akadnak újoncok is. A kezdők az egyszerűbb somogyi és rábaközi talpalávalót szólaltatták meg, a haladók pedig idén megismerkedhettek  az erdélyi mezőségi dallamokkal, a bonchidai zene viszont egyenesen ínyencségnek számít a táncházmozgalomban. Tudós Tamás a jövőről kifejtette: lehetőségeik függvényében szeretnék bővíteni a tábort, esetleg több tánccal kiegészítve.
Beküldés dátuma: 2012. 08. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek