Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Hatodik ciklusát kezdte meg Jakab Zoltán Beleden

- A dolgozók érdekképviselete mindig a szívügyem volt - fogalmazott Beled alpolgármestere, aki saját elmondása szerint a politikában kevésbé, a szakszervezeti életben annál aktívabban vett részt. Jakab Zoltán 1974-ben fejezte be a Jedlik Ányos Gépipari Szakközépiskolát, ami után a Mezőgép beledi gyáregységénél dolgozott különböző beosztásokban. Az azóta közismert emberben a ‘90-es évek elején merült fel először, hogy tenni kellene valamit települése gyarapodásáért, ezért a hasonlóan gondolkodó falubeli ismerőseivel megalapították a Független Kisgazdapárt helyi szervezetét. Az FKgP színeiben induló jelöltnek a polgármesteri pozíciót nem sikerült elnyernie, de megválasztották képviselőnek, amely pozícióját azóta is betölti. A közéleti ember hamarosan szakított a kisgazdákkal, mert nem tudott azonosulni a szervezet torgyáni irányvonalával, s ezzel egy időben a “ringben maradt”szocialistákkal ismét egyszereplős lett a pártpolitika Beleden.  Jakab Zoltánról nem lehet azt állítani, hogy válogatós lenne, legalábbis, ami a közéleti szerepvállalását illeti: - Majdnem minden területen mozogtam, amikor szükség volt valakire, akkor  elő tudtak venni - közölte az interjúalany. Ajánlásra elfogadta 1992-ben a megüresedett, jövőre századik esztendejét betöltő sportklub elnöki székét, amelytől azóta sem vált meg. A centenárium méltó megünneplésére idén vagy azt követően bajnoki aranyat szeretnének akasztani a beledi focisták nyakába, de eddig sem szűkölködtek a sikerekben, ugyanis többször szerepeltek a megyei I.osztályban. Ezenkívül rendbe tették a pálya környékét. A vállalkozókkal, a focistákkal és a labdarúgás iránt szerelmet érző helyiekkel 1999-ben  társadalmi munkában megkezdett építkezés idővel kiegészült az önkormányzat támogatásával és egyéb pályázati pénzzel, így 2004 nyarán  átadhatták a mai formájában is látható új öltözőt. A sportegyesület vezetője elégedetten állapította meg: kilencven százalékban a helyi fiataloknak biztosítanak mozgási lehetőséget. A 117 igazolt labdarúgóval, és ezen belül 80 játékengedéllyel rendelkező, megyei II.osztályban játszó focistákon kívül ott vannak még a legutóbb kicsit rosszabbul szereplő kézilabdások, de választható az asztalitenisz, a kézilabda, az erőemelés, az atlétika, és külsős szervezésben a karate is.
Jakab Zoltán Beled 2009-ben elnyert városi rangjával kapcsolatban megjegyezte: a cím mellé feladatot is várnak, ezért nagyon örülnének egy  helyi okmányirodának. A település magasabb szintű besorolásánál sokat nyomott a latban Beled kistérségben elfoglalt központi szerepe, az egyesített szociális központ, valamint a környező települések iskolásainak képzését magára vállaló Mikrotérségi Általános Művelődési Központ. A alpolgármesterből biztos, hogy nemcsak az udvariasság mondatta a következőket: a polgármester asszony tett a legtöbbet azért, hogy Beled város legyen, de persze a környezetében élők is támogatták ez irányú törekvésében. Beleden sem mindig zökkenőmentes a közéleti tevékenység szervezése, de Jakab Zoltán szerint a rossz periódusokból jut kevesebb. Az őslakosok mellett a ‘60-’70-es években egész falurész épült fel a betelepülőkkel, akik színesítik a település lakosságát és összefogásban is példát mutatnak a többieknek.
A beledi önkormányzat megfontoltan halad előre, ezért a fejlesztésekre szánt összegeket mindig a kötelező feladatok mögé sorolják be. Jakab Zoltán közölte, hogy mi az, amiből viszont nem fognak engedni: az utak állapotának javítása. Három olyan utca van a településen, melyekre az elmúlt húsz évben a foltozgatáson kívül nem jutott több pénz, ezért az aszfaltozást és a járdaépítést közeli célként jelölték meg. A kastély korszerűsítésére viszont pályázni szeretnének, mert ez nagyobb összeget igényelne. A művelődési központ tetőszerkezetének szigetelését támogatás híján saját erőből kell hogy finanszírozzák. Az alpolgármester elégedett a tavaly felállt új hatfős képviselő-testülettel. Jakab Zoltán úgy véli, hogy amennyiben döntéseik előtt mindig figyelembe veszik az emberek véleményét, a csökkentett létszám miatt sem fog csorbát szenvedni a munkájuk megítélése.
Beküldés dátuma: 2011. 02. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek