Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Hódvárak az edvei Rába-paron

A hatvan éve Edvén élő Halász Lajos korábban nem tapasztalt hasonlót a környéken, de egyik tóparti sétáján felfigyelt a gyanús nyomokra. Idén  januárban pillantotta meg először a nagyméretű rágcsálót, és mindössze még egyszer sikerült kifürkésznie a rejtőzködő állatot. Hogy hány tagú a hódcsalád, az a találkozás alkalmával nem derült ki, mert mindig csak egy példány jött elő, de valószínű, többen alkotják a famíliát.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park megkezdte a hódok visszatelepítését a Hanságba, és további területeken is megjelennek - szögezte le Imre László. Edve polgármestere szerint húsz évvel korábban ez elképzelhetetlen lett volna, mert intenzív munkavégzés folyt a térségben, és a haszonállatokat is rendszeresen legeltették. Manapság a környék maga a nyugalom szigete, így megkedvelte a helyet a félős állat. Nagyon nehéz megfigyelni a hódokat, mert túlzottan óvatosak, ezért csupán annak sikerül lefülelnie, aki gyakran járja a természetet. Imre László a rágcsálók megjelenéséről annyit mondott, hogy visszaállt a Rábánál az eredeti állapot. A helyi vezető szerint közel 150 éves az a tölgyfa, amelyet régen mércének használtak az emberek, mert ha addig ért a víz, tudták, hogy hamarosan elárasztja a környéket. A polgármester régi öregektől hallotta a történetet az óriási méretű, vízparti fűzfákról, melyek odújában több betyár is meghúzhatta magát egy időben. A természetkedvelőknek sokáig a Rába volt a mindene.

Beküldés dátuma: 2011. 04. 20.

Kapcsolódó hírek

  • A trianoni békediktátum aláírására emlékeztek

    A kapuváriak folyamatosan példát mutatnak az összetartozásukról, legyen szó a családon, a szomszédságon belüli segítségnyújtásról, de elég egy magyar emberhez kötődő apró siker, jó hír is, hiszen az illető egy közülünk – hangsúlyozta Horváth László.

További hírek