Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Hősök voltak, akik életüket adták a hazáért

Magyarország kormánya 2 milliárd forintot biztosított az első világháborús hadisírok felújítására. A Honvédelmi Minisztérium által kiírt pályázat keretében újult meg a kapuvári Szent kereszt temetőben található 36 hadisír.

– Tiszteletünket rójuk le az előtt a 3,8 millió magyar hazafi előtt, akik az első világháborúban harcoltak a hazájukért, a családjukért, sokszor az otthonuk védelmében. Kegyelettel emlékezünk arra a 660 ezer emberre, akik az első világháborút nem élhették túl és katonaként vesztek ott a csatamezőn. Tisztelettel adózunk az előtt az 1,6 millió személy előtt, akik könnyebb-súlyosabb sérülést szereztek, illetve hadifogságba estek. Mi itt Kapuváron leginkább tisztelettel adózunk az előtt a 260 katona előtt, akik közül sokan itt nyugszanak a temetőben. 1918 óta négy generáció nőtt fel vagy van éppen születőben, és azt gondoljuk, az első világháború, nem a mi háborúnk, hanem dédapáinké, sokunk nagyapjáé – mondta Gyopáros Alpár.
Nagyszüleink, dédszüleink hétköznapi valósága volt az első világháború, és az abban vívott csaták – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, hozzátéve: – Tekintettel az elmúlt száz évre, mindannyiunk felelőssége, hogy emlékezzünk az ő áldozataikra. Ne hagyjuk, hogy emlékük a nemzettudatból kikopjon.

– Kevés nemzedék kapott szélesebb és egyetemesebb tanítást útravalóul az életre, mint az, amelyet megtizedelt az első világégés. Abban a korban minden egyes ember megtapasztalhatta az önzetlenség, a humánum és az igazság erejét, még akkor is, ha számosan lettek halálukban hontalanok. Kapuvári gazdag történelmi, lelki hagyományára, ez előtti tiszteletre, a város híd szerepére tekintettel a Honvédelmi Minisztérium kiemelten támogatta a sírkertben található hős katonák síremlékének felújítását – mondta dr. Holló József nyugállományú altábornagy. A Honvédelmi Minisztérium Miniszteri Kabinetének kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztosa beszédének végén külön köszönetet mondott a kapuváriak hozzáállásért, a polgármester és az országgyűlési képviselő támogatásért, s mindazoknak, akik közreműködtek az emlékhely felújításában.
Az ünnepség végén dr. Szaradics József nyugalmazott lelkész újjászentelte a hősök sírjait.
Koszorúzott: dr. Holló József nyugalmazott altábornagy, Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, Hámori György polgármester, valamint dr. Orosz László százados, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának irodavezetője.

Beküldés dátuma: 2018. 02. 14.

Kapcsolódó hírek

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play