Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Húsvéti előkészületek a beledi evangélikusoknál

Az egyetemes anyaszentegyház a böjti időszakot húsvét előtt negyven nappal kezdi el, emlékezve a bibliai történetre: Jézus ellenáll az ördög kísértésének, ezért nemet mond neki, viszont Istennek igennel válaszol.

Feldíszítették az oltárt a beledi evangélikus gyülekezeti házban, ahol készülnek a húsvéti ünnepekre. Az evangélikus egyház gondolkodásában és gyakorlatában egyaránt benne foglaltatik a több hetes böjti időszak.
Béres László evangélikus lelkész közös elmélkedésre hívta a Rábaközi Televízió nézőit:
– Minden böjti vasárnapnak külön elnevezése van, melyeket a régi latin kifejezésekből alkottak, illetve az egyházi zsoltárok kezdő szavával illették. A böjt első vasárnapja az Invocavit, melynek jelentése: segítségül hív. Az ember ilyenkor az étkezésben visszafogottabb, és a mindennapokban igyekszik a keresztény elveket még jobban betartani, Istennek tetszőbb életet élni. A „segítségül hívás” Istenhez szól. A második vasárnap a Reminiscere, mely az emlékezzél jelentést hordozza. Ebben az időszakban testünk mellett lelkünket is átvizsgáljuk, azt, hogy mi miden történt életünkben. A böjt harmadik vasárnapja az Oculi, melynek magyar jelentése: Szemeim. Nem mindegy, hogy mit látunk meg, mit vesz észre az ember. A zsoltár arra buzdít bennünket, hogy szüntelenül Istenre nézzünk. A negyedik vasárnap a Laetare elnevezést kapta, mely azt üzeni, hogy böjt idején is örülhetünk. Nem kell teljesen félrevonulni, mert a böjtöt közösen is megélhetjük, akár családi közösségben vagy istentiszteletek és misék alkalmával. A Judica vasárnapja az „Ítélj meg”-ről szól. Az emberek sokszor véleményt alkotnak rólunk, de ez az ítélet nem mindig tükrözi a valóságot. Aki helyesen ítél meg bennünket, az maga az Isten. A Palmarum vagy Virágvasárnap ünnepén az egyén azt kívánja: „Uram, ne légy távol tőlem.” A böjtben az ember nincs egyedül, mert ott van vele Isten, és remélhetőleg szeretteinkkel, az egyházközséggel tölthetjük az ünnepet.

Beküldés dátuma: 2015. 03. 24.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés