Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Hűtőház alapkőletétele Csornán

Hazánk egyik „éléskamrájában”, a Rábaközben működő mezőgazdasági vállalkozások munkájának gyümölcsét szerte az országban élvezik az emberek, ezért a Kormányzat kiemelt feladatának tekinti az élelmiszer ágazattal összefüggő cégek fejlesztését. A célkitűzés ékes példája a Csornára tervezett hűtőház, melynek a napokban rakták le az alapkövét.

– Az elmúlt években nagyon sok termelői szerveződés jött létre, majd szűnt meg, ami nagy szívfájdalmam. Meggyőződésem, hogy a magyar mezőgazdaság és a kertészeti ágazat csak akkor tud igazán sikeres lenni, ha nemcsak az egyéni családi gazdaságok járnak jól, hanem az általuk létrehozott közösségeik – mondta Kis Miklós Zsolt a csornai hűtőház ünnepélyes alapkőletételén. Az agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint ezért különösen figyelemreméltó a Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet, ahol egyáltalán nem csökkent a taglétszám az évek során, hanem még inkább gyarapodott is.
Sok milliárd forintnyi fejlesztés érkezett az elmúlt években a Rábaközbe. Gőzverővel épülnek és készülnek a gyorsforgalmi utak, beleértve a csornai elkerülőt. A csornai és a kapuvári kórház több mint hatmilliárd forint támogatásban részesült az utóbbi időszakban. A két település egyenként egymilliárd forintot meghaladó összeget kapott a Területfejlesztési Operatív Programból.
– Mindezek mellett a néhány százmilliós vállalkozásfejlesztési támogatás kis túlzással akár csekélységnek is tűnhet, viszont óva intek mindenkit attól, hogy bagatellizálja – fogalmazott Gyopáros Alpár, majd két okot említve felhívta a figyelmet a térségre váró feladatokra, melyek közül prioritást élveznek a mezőgazdasági célú vállalkozásfejlesztési pályázatok, s mindemellett a csornai fejlesztés közvetlen célját hangsúlyozta.
A mezőgazdaság az elmúlt évtizedekben komoly krízishelyzeteket élt meg. Az országgyűlési képviselő a családi vállalkozókkal folytatott beszélgetésekből megtudta, hogy többségük hosszú időn keresztül nem látott perspektívát a több generáción át folytatott mezőgazdasági tevékenység folytatására. Az elmúlt három-négy évben a kormányzati törekvéseknek köszönhetően ez a tendencia megfordulni látszik, és egyre több fiatal gazda csatlakozik az agráriumhoz.
A 2003-ban megalakult Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) tagjai közösen vásárolták meg az Áfész egykori felvásárlótelepét, ahol jelenleg is működnek. Bízva a kedvező pályázati kiírásokban, a TÉSZ 2015-ben szerezte meg a szomszédos telket.
A folyton változó környezethez, módosuló jogszabályi feltételekhez rugalmasan igazodva, a Hanság-Fertőmenti TÉSZ-hez idővel négy megyéből csatlakoztak a tagok. A további piaci fejlődés fontos mérföldköve a most induló fejlesztés, melyre az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból nyert közel 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Az önerővel együtt a 256 millió forint értéket is meghaladó hűtőház építése egyedülálló, mert az első ilyen jellegű fejlesztés Magyarországon.
A hűtőház építésének előzményeiről Családi János elmondta, hogy a vezetőség úgy döntött, hogy a feltételes közbeszerzési eljáráshoz biztosítja a szükséges 1 millió forintot, vállalva azt a kockázatot, ha nem nyernek a projekten, elúszik a pénz. A szereplők ma már tudják, hogy jól döntöttek.
– Ebben a programban elsőként kezdjük meg a kivitelezést, ezért abban bízom, hogy nemcsak az alapkőletétellel, hanem az elkészülő hűtőház átadásával is első lehet a Hanság-Fertőmenti TÉSZ – mondta Családi János. Az elnök hozzátette: Ha minden jól megy, jövő nyáron, a szövetkezet megalakulásának 15. évfordulója alkalmából már a hűtőház átadóünnepsége lesz.

Beküldés dátuma: 2017. 11. 14.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play