Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.

Az I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál már az induláskor túlszárnyalta a szervezők minden elképzelését. A Tamási Lovas Egyesület tagjai időt és pénzt nem sajnálva dolgoztak azon, hogy minden a helyén legyen.
– Ez a rendezvény már most túlnőtt bennünket, mert nemcsak Csorna és annak tágabb környezete, a Rábaköz lovasait mozdította meg, hanem az ország több pontjáról jelezték, hogy szeretnének részt venni a karneválon – mesélte Boda István. A szervező a látványos farsangi felvonulást elindító ötletelésbe is beavatta a Rábaközi Televízió nézőit.
Tavaly május elsején rendeztek egy nagy sikerű lovas-és sportnapot Rábatamásiban, aminek zárópontja volt a Honfoglalás című lovas színházi előadás. Az akkori polgármesterrel, Spiteller Lászlóval beszélgettek arról, hogy jó lenne szorosabbra fűzni az egykori falusi közösségeket, de ahhoz fel kellene éleszteni a térségre jellemző hagyományokat. Arra a következtetésre jutottak, hogy olyan témát kellene adni az embereknek, amely feltehetően sokakat érdekel. Így került szóba a Kocsis József farádi lovassal folytatott beszélgetés során, hogy rendezzenek lovas farsangi karnevált. Boda István azzal toldotta meg a felvetést, ha lúd, hát legyen kövér, vagyis próbáljanak meg legalább száz lovast meghívni a rendezvényre. Igazi lovas ünneppé vált ez a Gyertyaszentelő Boldogasszony előtti szombat – tette hozzá a nyilatkozó.

– Felkerestük az önkormányzatokat és mindenhol pozitívan álltak az ötlet megvalósításához. Rábatamásiban kezdődött a rendezvény, ahol külön öltözősátor állt a rendelkezésre a hölgyeknek és az uraknak, hogy megfelelő körülmények közt tudják magukra ölteni a jelmezeket. A menetoszlop Rábatamásiból Farádra indult, ahol a tekézőnél köszöntötte a polgármester a lovasokat. Farádon szó szerint meleg fogadtatásban volt része a lovasoknak, mert Szalai Zoltán üdvözlő beszéde után a tekéző tulajdonosa forró itallal kínálta a vendégeket. Csornán a Pántlika Néptáncegyüttes tánccsoportjával bővült ki a menet, a „boszorkánytáncot pedig a rábatamási gyerekek adták elő, majd felsorakoztak a jelmezesek, ami után megindult a negyven fős néptánccsoport. Az edzőpályához érve a városvezetés köszöntötte a menetet – mesélte Boda István.
Innen a jobaházi focipályához haladt tovább a menet, ahol szintén a polgármester fogadta a vendégeket, akik barátságos fogadtatásban részesültek a focisták közreműködésének köszönhetően.
Végezetül a lovasok visszaérkeztek a kiinduló pontra, vagyis Rábatamásiba. A helyi vendéglő előtt a bogyoszlói Rábaköz Néptáncegyüttes műsorára került sor.
A jelmezes menet elvonult a rábatamási sportpályára, ahol az emelvényről figyelte őket a zsűri. A polgármesteri köszöntőt követően kezdődött a kolbásztöltő verseny elbírálása. Rugli Béla szanyi zenész gondoskodott a vendégsereg szórakoztatásáról.
Boda István levonta az I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál tanulságait: A magyarokról gyakorta azt mondják, hogy segítőkészek a bajban, de nem képesek összefogni, ha mulatozásról van szó. Erre a Rábaköz népe rácáfolt.
– Szeretnék köszönetet mondani a Csornai Rendőrkapitányságnak. A rendőrök rendkívül kulturáltan kezelték és biztosították a néha széthúzó, heterogén összetételű lovas menetet. Boda István az alkalomhoz illően zárta televíziós nyilatkozatát: A turul legyen veletek! Jövőre ugyanitt.

Beküldés dátuma: 2020. 02. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek