Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Ideküldték őket, hogy megosszák hitüket

A kőszegi Szent Imre Rendház és a budapesti Názáret Missziósház lakóit azonos cél vezérli – mondta Törekiné Takács Beáta igazgatóhelyettes, aki a diákokkal együtt élhette át azt a fajta lelki feltöltődést, amelyben a misszionáriusok által részesültek. Kapuvári látogatásuk alkalmával a helyi fiatalokkal találkoztak az adventi időszakban. A Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjai bepillantást nyertek a különböző országok kultúrájába és az ottani papság  vallásgyakorlatába.
Rostás Sándor, a verbita szerzetesrend tagja már tízévesen tudta, hogy papnak fog tanulni. A szegedi ministráns a kőszegi szemináriumban kezdett, de a szerzetesrendek feloszlatása miatt ezt félbe kellett hagynia. A rendszerváltás után jelentkezett missziós szolgálatra. Argentínában töltött négy évét tartja lelkipásztori szolgálata  legeredményesebb időszakának. Az atyának a Jézushoz tartozás azt jelenti, hogy krisztusi szeretetet hassa át az embereket, s ezt kívánta a Rábaközi Televízió nézőinek is.
Ghána északi részén született az a fiatalember, aki az Isteni Ige Társasága verbiták csoportjának a tagja. Az öt éve Magyarországon élő Tengan Sebastian szerint össze sem lehet hasonlítani az ottani körülményeket a nálunk látható kisebb falvakkal. A nádtetős házak jelentős részében nincs bevezetve a villany,  tehát nagyon egyszerűen élnek arra az emberek. A nyolcgyermekes családban felnövő fiatalember a missziós rend tagjaként a világ számtalan helyén megfordult már, de főleg oda küldik, ahol kevésbé ismert a tevékenységük. Mikor hozzánk érkezett, az első esztendő a nyelvtanulással telt el, és féléves gyakorlat után beiratkozott a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola teológia szakára. Sebastian szerint sokkal gazdagabb és több az ember azáltal, ha nemcsak a saját vallását és kultúráját ismeri, mert egyébként meg nincs mihez viszonyítania; tehát a saját elveivel sincs tisztában eléggé. A ghánai fiatalember elfogadta a sorstól, hogy rá a missziós feladatok várnak, ezért – bár néha hiányzik neki a családja, és tudja, hogy csupán három évente utazhat haza három hónapra – az is elég neki, ha szóban tarthatják a kapcsolatot.
A két és fél éve hazánkban élő Bano Blandina az indonéziai Timor-szigetről érkezett, annak is a nyugati feléről. Szülei még aktívan dolgoznak, húga és nővére pedig megházasodtak, öccse pedig még csak tizenkilenc éves. Blandina a Pápai Missziós Műveknél a Szentlélek Szolgálói Missziós Nővérek csoportjához tartozik, és feladatai közé tartozik a fiatalokkal való törődés, megmutatva nekik az elhivatott életet. A nővér Kelet-Timorban az árva gyerekek mellett dolgozott, s közben Ausztráliában teológiát hallgatott. Népünket nyitottnak és barátságosnak ismerte meg eddigi itt tartózkodása alatt. A kapuvári családnál elszállásolt hölgy nagyon örült a közös imádságnak. Blandina csak reméli, hogy sokáig maradhat Magyarországon.
A Fülöp-szigeteken filozófiából diplomázó Elmer Hernandez hazánkban 2007 óta magyar nyelvet és teológiát tanul. A délkelet-ázsiai államban általában négy-öt gyermekes családok élnek, neki két testvére van. Húga ápolónő, öccse  informatikus, szülei pedig Olaszországban maradtak, ahova azért mentek dolgozni, hogy taníttassák gyermekeiket. – Németül tanultam otthon, más nyelvet pedig nem volt lehetőségem használni. Nem bántam meg, hogy ide kerültem, mert legalább beszélhetek magyarul, amit nehezen szoktam meg, mert ez a nyelv az egyik legnehezebb a világon – mondta gyönyörű kiejtéssel a Fülöp-szigeteki fiú, aki Isten kegyelmének tekinti, hogy képes volt leküzdeni a kezdeti akadályokat. A misszionáriusok életében nagyon fontos a szeretet, és hogy érezzék, jó helyre kerültek. Hernandez szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az egyik vagy a másik ország a jobb, mert mindenhol lehet találni valami szépet. Előnyünkre írható, hogy útjainkon nincs akkora káosz, mert menetrendszerű a tömegközlekedés, viszont búvalbéleltek vagyunk – mondta a szinte folyamatosan mosolygó fiatalember, aki ellenben azt nem érti, hogy miért szomorkodunk. Csodálkozva kérdezte tőlünk: Miért kellene búslakodnunk?

Beküldés dátuma: 2011. 12. 14.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek