Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Idén is jól sikerül a kónyi falunap!

A kónyiak a falunapról a következőképpen gondolkodnak: az esemény lényege, hogy a médiából megismert nagy sztárok közül is meghívjanak valakit, hiszen az átlagember nem mindig teheti meg, hogy elmenjen a koncertjeikre, ezért lehetőleg „házhoz” hozzák őket. Ha összeadnák, hogy hány nevesebb fellépő járt már Kónyban az elmúlt évtizedekben, bizony szép számot kapnánk. Mindezek mellett a kevésbé befutott, amatőr csapatokat is szívesen látják a színpadon; idén hárman mutatták be produkciójukat. Aller Imre polgármester mielőtt átadta a terepet a felhőtlen szórakozásnak, rövid számvetést készített a kónyi falunap alkalmából.

A régebben a település szégyenfoltjának tartott épületből mára a falu  központi dísze lett.
A huszonharmadik alkalommal megtartott nyári rendezvényen avatták fel a falu központjában lévő „csillag házat”, amely innentől táj- és faluházként  funkcionál.  Aki ismeri az 1869-ben készült, később gazdátlanná vált épület történetét, az tudja, hogy a tulajdonjog megszerzésétől kezdve a felújításig a falunak nem kis munkájába került, de szerencsére ez már  a múlt, hisz a ház nemcsak megszépült, de méltó funkciót is kapott. Nemrég még a mesteremberek birtokolták az építményt, ma viszont berendezett szobák várják a látogatókat, s hogy mindezt tárgyi és szellemi tartalommal is megtöltsék, a helyiek régi használati tárgyait, bútorait tették közszemlére a helyiségekben. Az itteniekre vár az a feladat, hogy az állandó kiállításhoz összegyűjtsék a településen még fellelhető eszközöket és írásos emlékeket. A gyűjtőmunkában nagy segítségükre volt Görcs Imre és felesége, akik által tavaly felajánlott kollekció gazdagítja a helység kulturális emlékeit. A Kónyból elszármazottak találkozóján kötetlen beszélgetésre várták az itt született, de mostanság máshol élő honfitársaikat, akik a polgármestertől mindenre kiterjedő összefoglalót hallgathattak meg a falu mindennapi gondjairól és örömeiről.

Kóny képviselő-testülete Tóth Ferencnének több évtizeden át végzett kiemelkedő pedagógusi munkájáért Kóny Községért Díjat adományozott. Czabai Mihály Zoltán a községért végzett kiemelkedő tevékenységéért és társadalmi munkájáért kapta meg az elismerést. Dr. Boros István a tudomány és a kultúra területén kifejtett több évtizedes munkájával öregbítette a község hírnevét, ezért szintén átvehette a rangos kitüntetést.

Beküldés dátuma: 2012. 08. 29.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play