Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Idén lesz 25 éves a beledi nyugdíjas közösség

2019-ben „elvitte” a Covid a belediek év végi szilveszteri futását, tavaly decemberben viszont a korábbiaknál is jobban sikerült. Szinte már számítanak rá a helyiek, hiszen már hetedik alkalommal rendezték meg.

Beleden jó hangulatú szilveszteri futással búcsúztatták az óévet. A 2021. december 31-én 14 órakor kezdődő programon a település apraja nagyja részt vett. Kortól függetlenül, akinek bírta a lába, lelkesen futott. Volt olyan nyolcvan éven felüli nyugdíjas, aki életkorát meghazudtoló módon teljesítette a távot – mesélte Tömböly Ildikó. A helyi nyugdíjas egyesület vezetője szerint ha az önkormányzat összefog a civilekkel, abból megfelelő hozzáállással jó dolog tud kikerekedni. Ennek köszönhető, hogy gördülékenyen zajlott a több mint száz főt megmozgató szilveszteri futás. Időben megkezdték az előkészületeket, és minden apró részletre odafigyeltek. A rendezvény sikere nem a pénzen múlott.

Az emberek egy része tart a koronavírustól, ezért tele vannak kétségekkel, s nem kis félelemmel. A Beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület vezetője olyan programokat szervez, melyek kevésbé veszélyeztetik a nyugdíjasok egészségét. Egyelőre nem költözhetnek be a felújítás alatt álló művelődési központba, ezért az évzáró rendezvényt is átmeneti találkahelyükön, a Barthodeiszky-kastélyban tartották meg – tette hozzá Tömböly Ildikó. Főtámogatójuk hidegtállal kedveskedett a megjelenteknek, a többi finomságról, süteményekről és italokról pedig mindenki maga gondoskodott. A nehezebb helyzetű, idősebb, beteg tagtársaknak eljuttatták a becsomagolt ennivalót.
2022 elejétől viszont még jobban bezárkóznak és főleg a kültéri rendezvények jöhetnek szóba, mert a szabad levegőn jobban be lehet tartani a szociális távolságot.

Tömböly Ildikó az elején nehezen szokta meg, hogy tegeződő hangnemben beszéljen az idősekkel, de azóta a mindennapok részévé vált a közvetlenebb kommunikáció. Jól is jött neki ez a megváltozott szituáció, hiszen a kirándulások előtt mindig elhangzik a következő mondat: mondjátok meg hova menjünk, mit szervezzünk az idén?
Tavaly az Őrségre szavazott a többség, aztán mégis inkább Székesfehérvár mellett döntöttek. A „királyok városán” kívül felkeresték még Dinnyés és Kisbér települést, a Velencei tó környékét. Idegenvezető kísérte végig az utat, ami emelte a kirándulás színvonalát. Mivel nagybusszal utaztak, nemcsak belediek, hanem a környező településekről is részt vettek a kiránduláson.
2022. január közepén a Don-kanyarnál elesett magyar katonákra emlékeztek a nyugdíjasklub tagjai a várossal közösen. A városháza épülete elől indult a fáklyás felvonulás. A II. világháborús emlékműnél Nagyné Császár Mónika történelemtanár tartott ünnepi megemlékezést.
Óriási az igény a 14-16 csapat részvételével megrendezésre kerülő Beledi Nyugdíjas Olimpiára. Általában ötfős csapatok jelentkeznek a megyei szintű találkozóra, ami komoly szervezési feladatokat jelent Belednek, de szívesen vállalják az ezzel járó teendőket.
2021 nagyon sikeres volt abból a szempontból, hogy a nyugdíjasok nem egyszer, hanem négy alkalommal kirándultak. Részt vettek a Nemzeti Művelődési Intézet lakitelki akcióján, és csatlakoztak a győri csoporthoz, akik több mint húsz ülőhelyet biztosítottak számukra a különjáratos buszon.

A Beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület létszáma folyamatosan emelkedik. Televíziós riportunk készítésének időpontjában ötvenhatan vettek részt a klub munkájában. Tömböly Ildikó szerint nagyon aktívak a tagok, különösebb noszogatás nélkül is kaphatók mindenre és ott segítenek, ahol csak lehet.
A dalárdának többet kellene gyakorolnia, de a rutinnak köszönhetően így is mindig sikeresek. Az egyik nyugdíjas hölgyről nemrég kiderült, hogy nagyon jó mesemondó, ezért a fellépéseken a későbbiekben is számíthatnak szórakoztató előadásaira.
Az év további programjairól csak érintőlegesen beszéltek, hiszen nagyban függ attól, hogy hány pályázatuk lesz sikeres és mennyi támogatást szereznek.
– Annyi titkot még elárulok, hogy az idei évben 25 éves jubileumunkat fogjuk ünnepelni, ami nem lesz kis dolog – tette hozzá az egyesület vezetője.

Beküldés dátuma: 2022. 01. 17.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play