Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Idény nyáron is lesz káposztafesztivál!

Bágyogszováton pályázati pénzből újítják fel az általános iskolát, és a nyílászárók cseréjével meg is kezdődtek a munkálatok. A hő- és tetőszigetelés folyamatban van, ezért a következő tanévtől jelentős költségcsökkenést várnak az energiafelhasználás terén. Az önrésszel együtt 22 millió forintot kóstáló projekt így minden bizonnyal megéri a településnek. Rábapordány vezetése nemrég úgy gondolta, hogy esetleg máshova vinné az általános iskolás korú gyermekeket, de a szülők és a tanulók elégedettek a bágyogszováti intézménnyel. Horváth László polgármester leszögezte: családias, bensőséges légkör uralkodik náluk, s mindemellett jó eredményeket érnek el a nebulók, akik a versenyeken és a felvételiken is sikeresen szerepelnek, ezért semmi nem indokolja a váltást. Felkészült szaktanárok foglalkoznak az iskolásokkal, és a falu mindössze három kilométerre van Rábapordánytól. Az intézményi társuláshoz tartozik még két település: Bodonhely és Kisbabot, de ezen községek önkormányzatai is elégedettek a József Attila Általános Iskolában folyó munkával. Az iskolaigazgatói pályázatra hárman adták be jelentkezésüket, s már az új vezető fogja irányítani az intézményt, amikor az oktatási egységet átveszi az állam.

Tavaly az óvoda udvarát 300 négyzetméternyi új térkővel borították be, tehát szép környezetben várják a gyerekeket.
Igaz, létszámuk egyre inkább csökken, de a polgármester azt reméli, hogy előbb-utóbb fiatalok költöznek a településre. Sajnos, önkormányzati telkekkel már nem tudják őket kecsegtetni, de legalább 25 olyan üres ingatlan van a településen, amelyek megvásárolhatók, és igény szerint újjáépíthetők. Iskolamentő program keretében máshonnan hívtak ide családokat: öt és három gyermekesek vették birtokukba a kedvezményes szolgálati lakásokat.

Bágyogszováton az egyik legégetőbb probléma az utak és járdák állapota.
Tavaly az Arany János utca ötszáz méteres szakaszát megújították, de a folytatáshoz egyelőre nincs pénze az önkormányzatnak, pedig a járdákra is ráférne az átépítés. Az idősek otthonának helyet adó épületet is rendbe kellene hozni. A képviselők hozzájárultak a tervek elkészíttetéséhez; de a bővítésre és a rekonstrukcióra vonatkozó pályázatot az intézményt működtető Csornai Többcélú Kistérségi Társulás fogja beadni.

A képviselő-testület tagjainak véleménye nem egyezhet minden kérdésben – mondta a település vezetője –, de általában egymásra hangolódnak, hisz  a falu érdekeit helyezik előtérbe. A szűkös költségvetésből sok mindenre nem jut, de az óvoda és az iskola mellett megpróbálják a civileket is támogatni. A rendezvényekre, a közösségi tér kialakítására és az egyesületek céljainak megvalósítására beadott pályázatok önrészét további takarékos gazdálkodással tudják előteremteni. Horváth László már polgármestersége  legelején tudta, hogy számtalan nehézségre számíthat, mert a falu fejlődéséért sokat kell tenni, ugyanakkor reméli, a képviselőtársak segítségével eléri a kitűzött célokat.
Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play