Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Időszaki kiállítás a csornai muzeális kiállítóhelyen

Orsó, rokka, motolla... aki nem tudja, hogy mire való, látogasson el a csornai múzeumba

A tárgyi emlékeket bemutató tárlat helyigénye az eltelt 40 esztendő alatt a tízszeresére nőtt. - Ebből is látszik, hogy milyen gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a csornai múzeum - vonta le a következtetést Kovács Tiborné népművelő. A múzeumi világnap alkalmából olyan válogatással kedveskedtek a vendégeknek, melyen a négy évtized alatt felhalmozott legszebb rábaközi emlékeket vonultatják fel. 
A múzeumpedagógus kiemelte: A háztáji gazdálkodás egykori tárgyi eszközei hangulatukban is visszaidézik a letűnk korok legszebb pillanatait, a parasztház kamráját bemutató gyűjteményben pedig Csornán és a közeli Dör községben készült fazekas termékek lettek kiállítva. A színpompás csornai viselet és kiegészítői jeles ünnepeinkre emlékeztetnek. A fehér- és aranyhímzéses menyecskekendő sokszor egy-egy borjú árával vetekedett. A tárlat igazi különlegessége az az 1832-ből fennmaradt szövőszék, melyet egy rábaközi takácsmester használt - hangzott a kedvcsináló tájékoztatóban. A padlások rejtett zugaiból előkerült, szúette, fából készült nádvágók a múzeum valóságos kincsei közé tartoznak. - Nagyon kérem, ha valakinek ilyen tárgy van a birtokában, és nincs rá szüksége, akkor a mi gyűjteményünk tárt karokkal, raktáraink nyitott polcokkal várják ezeket a szép holmikat - fogalmazott a népművelő.
A letűnt korok (18-20.századi)rábaközi tárgyi emlékeit bemutató “Magyarország jobbik részén születtem...”című időszaki kiállítás augusztus 30-áig látogatható keddtől szombatig, naponta 9.30-tól 15.30 óráig. Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play