Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Időszaki kiállítás a csornai muzeális kiállítóhelyen

Orsó, rokka, motolla... aki nem tudja, hogy mire való, látogasson el a csornai múzeumba

A tárgyi emlékeket bemutató tárlat helyigénye az eltelt 40 esztendő alatt a tízszeresére nőtt. - Ebből is látszik, hogy milyen gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a csornai múzeum - vonta le a következtetést Kovács Tiborné népművelő. A múzeumi világnap alkalmából olyan válogatással kedveskedtek a vendégeknek, melyen a négy évtized alatt felhalmozott legszebb rábaközi emlékeket vonultatják fel. 
A múzeumpedagógus kiemelte: A háztáji gazdálkodás egykori tárgyi eszközei hangulatukban is visszaidézik a letűnk korok legszebb pillanatait, a parasztház kamráját bemutató gyűjteményben pedig Csornán és a közeli Dör községben készült fazekas termékek lettek kiállítva. A színpompás csornai viselet és kiegészítői jeles ünnepeinkre emlékeztetnek. A fehér- és aranyhímzéses menyecskekendő sokszor egy-egy borjú árával vetekedett. A tárlat igazi különlegessége az az 1832-ből fennmaradt szövőszék, melyet egy rábaközi takácsmester használt - hangzott a kedvcsináló tájékoztatóban. A padlások rejtett zugaiból előkerült, szúette, fából készült nádvágók a múzeum valóságos kincsei közé tartoznak. - Nagyon kérem, ha valakinek ilyen tárgy van a birtokában, és nincs rá szüksége, akkor a mi gyűjteményünk tárt karokkal, raktáraink nyitott polcokkal várják ezeket a szép holmikat - fogalmazott a népművelő.
A letűnt korok (18-20.századi)rábaközi tárgyi emlékeit bemutató “Magyarország jobbik részén születtem...”című időszaki kiállítás augusztus 30-áig látogatható keddtől szombatig, naponta 9.30-tól 15.30 óráig. Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés