Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Ikrényben a megvalósítható célokért küzdenek

Németh Tamás 2010-ben olyan tizenkét pontos kiáltványszerű programmal vállalta a megmérettetést, melynek szerinte 90 százalékát sikerült is megvalósítani az elmúlt négy évben. Az elkövetkezendő esztendőkben sok feladat vár még az önkormányzatra. A polgármester úgy véli, hogy képviselő társaival a reálisan megvalósítható célokért érdemes küzdeniük.

Felbolydult a település lakossága az elnyúlt, több mint három hónapig tartó kampányidőszakban – mesélte Németh Tamás. A polgármester megállapította: tavaly ősszel olyan idősebb állampolgárok is az urnához járultak, akik köztudott, hogy korábban nem éltek szavazati jogukkal. Riportalanyunk a kampány etikailag kifogásolható elemeivel utólag nem foglalkozik, ezért pozitív eredménynek summázta a történteket, hiszen el lehet mondani, hogy összefogott a falu. Az előttünk álló önkormányzati ciklussal kapcsolatban jelezte: Az öt év jobban tervezhető egység. A komolyabb pályázatok kifutási ideje – elszámolással együtt – jóval több hónapot vesz igénybe, így ebből a szempontból is kedvezőbb, mint a négy esztendő.

A 2010-től 2014-ig tartó időszakban rendezettebb, átláthatóbb, élhetőbb lett Ikrény. Megépült a ravatalozó, a 450 m2-es térburkolattal ellátott területen megszépült a temető környezete. Elkészült a sportöltöző, s nemrég adták át az integrált közösségi szolgáltató teret, mint a község multifunkcionális központi épületét. Befejezték az óvoda és az iskola tetőcseréjét, több mint 1,5 kilométernyi járda épült, több útszakaszt kijavítottak. A település életét jelentősen meghatározó új civil csoportok vesznek részt a programok szervezésében.
Súlyos mínuszokkal kezdte meg polgármesteri ténykedését Ikrény vezetője, de szerencsére az akkori öt peres ügyből mára egy sem maradt. Németh Tamás mindezt a következőkkel magyarázta: Ikrényben nagyon erős a társadalmi összefogás, ami megmutatkozik a régi és az új településrészen lakók között is. Aki nyolc–tíz éve itt él, egy kicsit ikrényivé vált – hangzott az interjúban.

Mielőtt elindulnának egy-egy pályázaton, először mérlegre teszik: Rendelkeznek-e a szükséges önrésszel? Tavaly három dolog készült el társadalmi munkában: 400-500 méter hosszan járdát építettek, és az óvoda tetőcseréjét is a lakosság segítségével oldották meg. Az iskolaépületről a civilek szedték le, és rakták vissza a cserepeket.
– Az idősebbek biztos emlékeznek arra, hogy régen milyen jó hangulatban telt mindig a közös munka, mert az idősek és a fiatalok egyaránt kivették a részüket a feladatokból, s közben megismerték egymást az emberek – mesélte a polgármester.

Az 1860 lelket számláló Ikrényben nincs annyi szabad telek, amennyit a betelepülők igényelnének. Az elmúlt időszakban húsz önkormányzati telket értékesítettek, és további újabb utcákat kellene nyitniuk. Mindezek ellenére a lakosság száma csak minimálisan, tíz–húsz fővel nőtt a 2010-es állapothoz képest. Németh Tamás úgy gondolja, a fejleményeket befolyásolta az is, hogy ekkoriban kezdődött a lakáshitelek bedőlése, és a több gyermekes családok helyett olyan ifjú házasok települtek le, akik egyelőre nem vállalkoznak az utódok felnevelésére.
A Rába és a Rábca ölelésében lévő község vonzerejét részben annak köszönheti, hogy Győr központja mindössze kb. tíz kilométerre van tőlük. Az intézmények mellett sportolási lehetőséggel, horgásztóval rendelkeznek. Strand és vizisí működik a faluban, a túrázók már néhány kilométeren belül gyönyörű helyekre érkeznek.

– A falunap és a családi nap a két legnagyobb rendezvényünk, a „fényünnep” és a falukarácsony pedig olyan programok, amelyeken szívesen vesznek részt a településen élő lakosok – szögezte le Németh Tamás, majd rátért a megoldandó feladatokra. A hatvan fős óvodát bővíteni kell. Az önkormányzat önrésszel és kész tervekkel, valamint építési engedéllyel rendelkezik, ezért már csak a megfelelő pályázatra várnak. Ikrény nyolcosztályos iskolával rendelkezik, a gyermekjóléti és családsegítő szolgálatot Abdával és Börccsel közösen működtetik. A védőnői és háziorvosi ellátás, valamint az egészségház szintén része a helyben igénybe vehető szolgáltatásoknak. A sportcsarnokon belül létesült multifunkcionális ház minden civil szervezetnek és kulturális rendezvénynek teret biztosít. A fiatalok szívesen látogatják a baba–mama és jógaklubot.
Ikrényben régóta visszatérő téma a sportcsarnok kihasználtsága, de telente, a hét végeken folyamatosan használják a csapatok edzésre vagy versenyekre. A küzdőtér többféle műfajnak ad helyet: röplabda, kézilabda, teremfoci mindig megtalálható benne. Mióta Németh Tamás átvette a komplexum ügyvezetői teendőit, majdnem nullszaldósan működik a fallabda pályával kibővített épület, ahova konditermet terveznek a közeljövőben.
A falu központi részén látható, osztatlan közös tulajdonban lévő magtár és egykori vadászkastély épülete nagyon rossz állapotban van, de amíg a tulajdonviszonyok rendezetlenek, az ügyben sok mindent tenni nem lehet. Annyit megtudtunk, hogy Ikrény szeretné eladni a kastélyépületet, mert túl nagy falat lenne számukra a felújítás és hasznosítás.

– Ha az emberek látják a célt, és tudják, hogy miért lesz ez jó a közösségnek, akkor szívesen segítenek. Azt kell kitalálni, hogy szólítsuk meg őket. Régi ikrényiként és tanárként jó a kontaktom az emberekkel. A személyes kapcsolattartással sok minden pótolható – mondta a település első embere.

 

Beküldés dátuma: 2015. 02. 10.

Kapcsolódó hírek

  • Egyedi épületek Ikrény központjában

    – Ikrényben szeretjük apró lépésekben megvalósítani a jövőt – fogalmazott a település első embere, aki a falunap alkalmával mesélt rövid- és középtávú elképzeléseiről.

További hírek

Hirdetés