Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Ilyen emlékmű nem volt még a faluban

A településeken működő civil szervezetek jótékony kezdeményezésére kiváló példa az a XX. század közepi vészterhes korszak győrsövényházi áldozatainak emléket állító alkotás, amelyet nemrég adtak át a községben. A mementón azon személyek szerepelnek, akik életüket vesztették a II.világháborúban vagy a holokauszt során, illetve német lövedéktől haltak meg a szovjet csapatok bevonulásakor, továbbá a kitelepítést elszenvedett családok nevét tüntették fel a három tonnás gránittömbön. Az ötlet konkrétan a németországi kitelepítettektől érkezett, akik jelezték a településen élő Horváth Izabellának, hogy hiánypótló lenne, ha emlékművet állítanának fel a helyi áldozatoknak.
Hancz Gábor, az Egyesület Győrsövényházért elnöke az előkészületekkel kapcsolatban elmondta: Négy évvel ezelőtt kezdték el a szervezést, s mivel pontos listát szerettek volna feltüntetni az emlékművön, a faluban élő idősebb emberek megkérdezésén túl komoly levéltári kutatásokat végzett az áldozatok kiderítésére. A több mint ezerötszáz betű kézi vésése és a mementó felállítása egymillió forintba került. Győrsövényház alpolgármestere köszöntőjében az egyéni családi tragédiákról beszélt, amelyek a közösség drámai fordulatai voltak, és  gyökeresen megváltoztatták Győrsövényház képét. A világháború idején a faluban alig akadt olyan, aki ne gyászolt volna valakit. Gyerekek, öregek, asszonyok ültek megtörve azokon a lovas kocsikon, amelyek vitték őket az ismeretlen felé – utalt a szónok a zsidóüldözésekre. Az 1300 győrsövényházi fele vagy meghalt, vagy a kitelepítés áldozata lett.
Gyopáros Alpár szerint tanulnunk kell  történelmi hibáinkból, nehogy újra előforduljanak az ártatlan embereket sújtó tévedések. – Nem más lesz a tanúja az eseményeknek, mint az a majdnem nyolcvan győrsövényházi polgár, legyen az katona, civil vagy zsidó, akik őrült eszme áldozataivá váltak, és azon hitünknek, hogy nem ismétlődhet meg a rengeteg borzalom – mondta az országgyűlési képviselő. Hozzátette: Nincs helye az   “új” Európában az emberek vagy népcsoportok sérelmére irányuló eszméknek.
Hokstok Imre polgármester a település önkormányzata nevében elismerő oklevelet adományozott Filó György kapuvári kőfaragónak az emlékkő magas színvonalú elkészítéséért.

Beküldés dátuma: 2011. 11. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek