Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Influenza elleni védekezés

Amikor dr. Pusztai Judittal a felső légúti betegségekről beszélgettünk, még nem regisztráltak egyetlen influenzást sem Csornán és környékén. A betegséghez a hurutos köhögésen túl számtalan kellemetlen tünet társul: nátha, torok- és fülfájás, végtagfájdalmak és magas láz. Utóbbi a sima megfázásra ritkán jellemző, és a levertség, nagyfokú elesettség érzése, valamint az ízületi fájdalom szintén a vírus okozta fertőző betegség velejárója szokott lenni. A szakorvos ebben az esetben más terápiát alkalmaz, mint a bakteriális kórokozók leküzdésére. A cseppfertőzéssel terjedő betegséget nehéz kivédeni, hiszen mindenki tartozik valamilyen közösséghez, ott pedig már az is elég, ha egy ember hordozója a vírusnak, és netán náthás vagy köhög. Dr. Pusztai Judit azt tanácsolja, hogy aki érzi,  hogy elkapta a betegséget, ne menjen be a munkahelyére, hanem inkább keresse fel háziorvosát. Amit mindenképpen megtehetünk, az a vitaminfogyasztás és a szabad levegőn tartózkodás. Aki ügyel a kondíciójára, azt kisebb eséllyel teríti le a kór – hangzott az interjúban.
Az influenza elleni ingyenes védőoltás meghatározott életkorú személyeknek, illetve krónikus, továbbá daganatos betegségben szenvedőknek jár: nem kell fizetnie a hatvan év felettieknek, valamint a vese és anyagcsere problémával küzdő pácienseknek, továbbá a szív- és érrendszeri betegséggel küzdőknek. Aki nem tartozik egyik kategóriába sem, de szeretné magát nagyobb biztonságban érezni, az vény ellenében megvásárolhatja a patikaszert a gyógyszertárakban. Annyi teendője van még, hogy visszafárad vele a háziorvosához, aki rendelési időben vagy meghatározott napokon beadja a háromkomponensű (H1N1, A/ B-vírus), de egy ampullában lévő vakcinát. Mivel a legbanálisabbnak tűnő gyógyszernek is van mellékhatása, így ennél a típusnál is előfordulhat, de a tapasztalatok szerint allergiás reakciója elenyésző. Inkább megeshet, hogy a beadás után néhány nappal influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek, de sokkal enyhébb formában, mint a valódi járvány. A szakirodalom szerint az oltás fél éves időtartamra biztosítja a védettséget, ezért minden szezon kezdetén meg kell ismételni.
Beküldés dátuma: 2011. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play