Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Ismerjék meg az óvodások a népi játékokat


A jelenleg tizenkét gyermeket fogadó rábakecöli óvoda  foglalkozásain felhasználják az őszi terményeket; gesztenyéből és a sárguló falevelekből készítenek különféle kedves tárgyakat. Élvezik az óvodások, ha a felerősödő szélben papírsárkányt eregethetnek az intézmény udvarán – mesélte Horváth Gyuláné. A termő gyümölcsök neveit a körtáncok gyakorlása közben tanulják, de figyelemmel kísérik a településen folyó betakarítási munkálatokat is a kicsikkel. Szintén játékos formában ismerkednek meg a zöldségekkel: íz, szín és méret alapján. “Ki a szebb, ki a díszesebb és ki az ízesebb” – ismételgetik a gyerekek, akik végül elfogyasztják az egészséges ennivalót. Rajzolgatás közben elhangzanak azok a mondókák, amelyekkel felemlegetik a szabadban található gyümölcsök fajtáit.
A rábakecöli óvodában számíthatnak az önkormányzat támogatására, most például a hinta egyik alkatrészét kellene kicserélni. A strapabíró vasból készült játékokat egyelőre nem tudták kiváltani biztonságosabb és korszerűbb eszközökre, de a gyerekek minden mozdulatára odafigyelnek. A berendezések után szóba kerültek a hagyományokat felelevenítő foglalkozások. Horváth Gyuláné óvónő szívesen megtanulna még további rábaközi népi játékokat azoktól az autentikus adatközlőtől, akik nemcsak kottából, hanem eredetiben ismerik a dalokat. A közeledő év végi ünnepkörrel kapcsolatban megjegyezte: nem elég a szépen feldíszített karácsonyfa, mert lélekben, belülről is fel kell készülni az eseményekre.
Beküldés dátuma: 2011. 10. 26.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play