Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Isten áldása kíséri Kapuvár közösségi tereit

Krisztus tanítása szerint élni néha küzdelmesebb, mert le kell győzni a téves vágyakat, sokszor ellent kell állni igéző emberi  tekinteteknek. Aki ezt mégis megteszi, annak lelki békében, szabadságban és belső boldogságban lesz része. A babona különböző praktikákkal Istent szeretné kívánságai szolgálatába állítani - hangzott az istentiszteleten. 

Szentmisét követően áldotta meg dr. Pápai Lajos megyés püspök a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Óvoda új épületszárnyát, valamint a város megújult főterét. Az ünnepi áhítaton a főpásztorral együtt koncelebrált Dékány Ferenc EKIF igazgató, Szaradics József osli plébános, Radó Tamás kapuvári plébános, Varga György gartai plébános és Bernáth Krisztián káplán.  A szentmise elején Dukai Miklós, az egyházközség világi elnöke köszöntötte a püspököt.

Azon a napon az ezer évvel ezelőtt munkálkodó Damiáni Szent Péterre emlékezett az egyház. A 11. század első fele ugyanilyen nehéz időszak volt, mint amilyen a 21. század kezdete – vont párhuzamot dr. Pápai Lajos a Ravennában született egyháztanító ifjúkora, valamint jelen évtizedeink között. A visszaélések miatt akkor is nagy szükség volt a megújulásra az egyházban és a társadalomban egyaránt – mondta a megyés püspök.
– VI. Pál pápa szellemesen úgy fogalmazott, hogy az egyház igazi reformátorai a szentek, akik közül egy volt a  legidősebb bátyja (Damiáni) nevét felvevő egyháztanító. A remeteként élő, később ostiai bíborossá kinevezett  reformátor az egyházat nagy testnek tekintette, ezért úgy vélte, ha ő szentté válik, akkor az egyház is jobb lesz általa. Ez a gondolatsor összecseng II. János Pál pápa szavaival: egy ember, aki változik, meg tudja változtatni a világot.
A Szent Pál apostol Timóteusnak írt leckéjében foglalt gondolatok ezer év elteltével is aktuálisak, hiszen ma is sokan elfordulnak az igazságtól, és a mesékhez hajolnak. Pedig az erkölcsi tanítás is csak akkor helyes, ha az igazságra épül.
– Ma is sokan megkérdőjelezik a házasságot, a családot. Lassan ott tartunk Európában, hogy a természetbe beleoltott igazságot, a házasságot, mint férfi-nő kapcsolatát jóformán csak katolikus egyház meri megvédeni. Elfordulnak Krisztustól és az igazságtól, a mesében viszont hisznek. Bekapcsolom a televíziót, és megdöbbenve látom sokszor, hogy ilyen még a kommunista rendszer alatt sem volt: jósok hirdetik magukat, és vannak bolond emberek akik nagy pénzt fizetnek, hogy kártyából, ebből-abból jósoljanak. Ebből nagyon jól láthatjuk, hogy mi a különbség az igazi vallásosság és a babona között – hangzott az ünnepi beszédben.
A megyés püspök szerint gyermekinknek sok mindent megadhatunk, de ha a legfontosabban nem kapják meg tőlünk, ha nem vezetjük el őket Jézus Krisztushoz, akkor mi tesszük őket boldogtalanná. Szerencséje van annak a fiatalnak, akit később jó hatások érnek. Az óvodás valószínű, nem érti, hogy mi történik a Szentmiséken, de egyet biztosan tud , ezért megjegyzi egy életre: szüleinek fontos, hogy vasárnap együtt jöjjenek a Szentmisére, később pedig segít neki ez a tapasztalás. A megújulás a családokban kezdődik.

– Örömmel tölt el, hogy az új épületszárny végre gyerekzsivajtól hangos – fogalmazott Fodor Gyuláné az óvodások rövid műsora előtt, majd megköszönte mindenkinek a türelmét az elhúzódó munkálatok miatt.
– Tavaly nyáron Semlyén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr közreműködésével avattuk fel a főteret, de ez az avatás nem lehet teljes, hiszen hiányzik még a Jóisten áldása – jelentette ki Hámori György az I. világháborús emlékmű mellett. A polgármester hozzátette: Sem a tér, sem az óvoda nem jöhetett volna létre a lakosság és az önkormányzat, továbbá az egyház és az önkormányzat összefogása nélkül. Helyben Radó Tamás plébános az egyik „motorja” e gyümölcsöző kapcsolatnak, ugyanakkor dr. Pápai Lajos megyés püspök is mindig jó szívvel volt a város iránt. Kapuvár két fontos közösségi tere újult meg: az óvoda és a kisgyermekes családok által kedvelt Fő tér, mely a templom szomszédságában található.

Beküldés dátuma: 2014. 03. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek