Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Isten áldása kíséri Kapuvár közösségi tereit

Krisztus tanítása szerint élni néha küzdelmesebb, mert le kell győzni a téves vágyakat, sokszor ellent kell állni igéző emberi  tekinteteknek. Aki ezt mégis megteszi, annak lelki békében, szabadságban és belső boldogságban lesz része. A babona különböző praktikákkal Istent szeretné kívánságai szolgálatába állítani - hangzott az istentiszteleten. 

Szentmisét követően áldotta meg dr. Pápai Lajos megyés püspök a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Óvoda új épületszárnyát, valamint a város megújult főterét. Az ünnepi áhítaton a főpásztorral együtt koncelebrált Dékány Ferenc EKIF igazgató, Szaradics József osli plébános, Radó Tamás kapuvári plébános, Varga György gartai plébános és Bernáth Krisztián káplán.  A szentmise elején Dukai Miklós, az egyházközség világi elnöke köszöntötte a püspököt.

Azon a napon az ezer évvel ezelőtt munkálkodó Damiáni Szent Péterre emlékezett az egyház. A 11. század első fele ugyanilyen nehéz időszak volt, mint amilyen a 21. század kezdete – vont párhuzamot dr. Pápai Lajos a Ravennában született egyháztanító ifjúkora, valamint jelen évtizedeink között. A visszaélések miatt akkor is nagy szükség volt a megújulásra az egyházban és a társadalomban egyaránt – mondta a megyés püspök.
– VI. Pál pápa szellemesen úgy fogalmazott, hogy az egyház igazi reformátorai a szentek, akik közül egy volt a  legidősebb bátyja (Damiáni) nevét felvevő egyháztanító. A remeteként élő, később ostiai bíborossá kinevezett  reformátor az egyházat nagy testnek tekintette, ezért úgy vélte, ha ő szentté válik, akkor az egyház is jobb lesz általa. Ez a gondolatsor összecseng II. János Pál pápa szavaival: egy ember, aki változik, meg tudja változtatni a világot.
A Szent Pál apostol Timóteusnak írt leckéjében foglalt gondolatok ezer év elteltével is aktuálisak, hiszen ma is sokan elfordulnak az igazságtól, és a mesékhez hajolnak. Pedig az erkölcsi tanítás is csak akkor helyes, ha az igazságra épül.
– Ma is sokan megkérdőjelezik a házasságot, a családot. Lassan ott tartunk Európában, hogy a természetbe beleoltott igazságot, a házasságot, mint férfi-nő kapcsolatát jóformán csak katolikus egyház meri megvédeni. Elfordulnak Krisztustól és az igazságtól, a mesében viszont hisznek. Bekapcsolom a televíziót, és megdöbbenve látom sokszor, hogy ilyen még a kommunista rendszer alatt sem volt: jósok hirdetik magukat, és vannak bolond emberek akik nagy pénzt fizetnek, hogy kártyából, ebből-abból jósoljanak. Ebből nagyon jól láthatjuk, hogy mi a különbség az igazi vallásosság és a babona között – hangzott az ünnepi beszédben.
A megyés püspök szerint gyermekinknek sok mindent megadhatunk, de ha a legfontosabban nem kapják meg tőlünk, ha nem vezetjük el őket Jézus Krisztushoz, akkor mi tesszük őket boldogtalanná. Szerencséje van annak a fiatalnak, akit később jó hatások érnek. Az óvodás valószínű, nem érti, hogy mi történik a Szentmiséken, de egyet biztosan tud , ezért megjegyzi egy életre: szüleinek fontos, hogy vasárnap együtt jöjjenek a Szentmisére, később pedig segít neki ez a tapasztalás. A megújulás a családokban kezdődik.

– Örömmel tölt el, hogy az új épületszárny végre gyerekzsivajtól hangos – fogalmazott Fodor Gyuláné az óvodások rövid műsora előtt, majd megköszönte mindenkinek a türelmét az elhúzódó munkálatok miatt.
– Tavaly nyáron Semlyén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr közreműködésével avattuk fel a főteret, de ez az avatás nem lehet teljes, hiszen hiányzik még a Jóisten áldása – jelentette ki Hámori György az I. világháborús emlékmű mellett. A polgármester hozzátette: Sem a tér, sem az óvoda nem jöhetett volna létre a lakosság és az önkormányzat, továbbá az egyház és az önkormányzat összefogása nélkül. Helyben Radó Tamás plébános az egyik „motorja” e gyümölcsöző kapcsolatnak, ugyanakkor dr. Pápai Lajos megyés püspök is mindig jó szívvel volt a város iránt. Kapuvár két fontos közösségi tere újult meg: az óvoda és a kisgyermekes családok által kedvelt Fő tér, mely a templom szomszédságában található.

Beküldés dátuma: 2014. 03. 10.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek