Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Játék, mozgás, zene – ezek határozzák meg az enesei óvodások mindennapjait

– Nagyon nehéz volt óvónőt találni – jegyezte meg az enesei Tündérkastély Óvoda vezetője, aki elmondta, hogy részmunkaidős hirdetésükre nem akadt rögtön jelentkező. Miközben igazodnak a törvényi feltételekhez, a gyerekek napirendjének legfőbb eleme a játék.

Az enesei Tündérkastély Óvoda három csoportjából a nagyok vannak a legtöbben, mert harminc kisgyermek jár ide. A picik létszáma hónapról-hónapra emelkedik, míg a középsősök most éppen stagnálnak. Tavaly szeptemberben a rábaszentmihályi tagintézmény különvált Enesétől, a fehértói tagóvodába viszont tizenkét kisgyermek jár.
Az óvónők létszáma nem változott, csak az összetétele alakult át az utóbbi hónapokban. Szabóné Horváth Judit elmondta: A térségünkben három olyan fiatalról is tud, akik nemrég szerezték meg az óvodapedagógiai képesítést, viszont nyelvvizsga, illetve diploma nélkül eddig nem alkalmazhatták őket. Szerencsére időközben módosították a törvényt, így akkor is betöltheti valaki az óvónői állást a gyakornoki idő lejártáig, ha nem kapta meg a nyelvvizsga bizonyítványát. Az óvodásoknak a nap minden órájában biztosítaniuk kell azt, ami a törvények szerint megilleti őket: elsősorban biztonságos, kellemes környezetet. A foglalkozásokat úgy szervezik, hogy sok fejlesztő játékban legyen része a kicsiknek. Az óvodai nevelés sarkalatos pontja a szülőkkel való kapcsolattartás. Megelégedettségüket jelzi, hogy még a közeli településekről is áthozzák a gyerekeket Enesére. Nagy előnye az óvodának, hogy korán kinyitnak, viszont a gyerekek sokáig maradhatnak, így a munkába járó anyukák és apukák ebből a szempontból nyugodtak lehetnek.
A hiánytalanul felszerelt óvodában rengeteg a játék. A szülői munkaközösség által szervezett bálok bevételét az eszközök és udvari játékok pótlására fordítják.
Kiemelt szerepet kapott az idei munkatervben az egészségmegőrzés és a környezetvédelem. Ennek jegyében a csoportszobák előtt olyan étkezésre, játékra, mozgásra alkalmas fedett részt szeretnének kialakítani, melynek használatát kevésbé befolyásolja az esős időszak. A szokásos éves báli bevétel az elképzelés megvalósításához nem lesz elég – jegyezte meg az óvodavezető –, ezért számítanak a fenntartó támogatására is. Hozzátette: Az óvoda alapítványa nagyobb összeggel járul hozzá az építkezéshez.
A tavaly októberi egészséghét alkalmával a gyümölcsökkel és zöldségekkel ismerkedtek a gyerekek, akik jóízűen kóstolgatták az asztalon kínált finom falatokat. Az óvodásokban még jobban rögzülnek a vitamindús ételek, ha maguk is részt vesznek az elkészítésükben, így együtt tevékenykedtek a tálak feltöltésével. A dietetikus a helytelen táplálkozási szokásokra hívta fel a szülők figyelmét, hisz főleg rajtuk múlik, hogy milyen ennivalót kedvelnek meg a gyerekek.
Szabóné Horváth Judit örömmel mondta, hogy a zenei nevelés terén előbbre léptek, ugyanis egy faluból elszármazott zenész harmadik éve nyújt segítséget az óvodának. A Tschurl Károly által felajánlott összegből fedezik a zenei programok anyagi hátterét. A gyerekek meghallgathatták a Sopron Trió Zenebirodalom című koncertsorozatát, valamint megszervezték az énekmondó fesztivált, amelyen közös dalolással örvendeztették meg egymást az óvodások.

Beküldés dátuma: 2015. 01. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés