Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Jó benyomásokkal távozott Kapuvárról a lengyel nagykövet

A Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete elmondta, hogy Hámori György és Németh Csóka Gábor meghívásának tett eleget, amikor először járt Kapuváron, s a város valósággal elbűvölte adottságaival. A helyi szervezőknek köszönetet mondott, amiért olyan sok fiatal vett részt a „Szétlőtt városok Poznan–Budapest 1956.” című vándorkiállítás kapuvári megnyitóján. Nem tudja ugyan, hogy a diákok előírásszerűen jöttek-e el a rendezvényre, de szerinte ez nem is olyan lényeges, mert emlékezni viszont tényleg kötelező – tette hozzá. Nem szabad elfelejteni, hogy  mennyi áldozatot követelt a függetlenség visszaszerzése mindkét népnek.
A diplomata jelezte, hogy vendéglátói elkalauzolták a városban, látta a szépen gondozott parkokat, a kórházat, a fürdőt, a temetőben megkoszorúzta a lengyel sírokat. Ez idő alatt szerzett benyomásait megosztotta a televízió nézőivel is. Csak gratulálni tud a településnek, mert láthatóan fellendülőben van Kapuvár, mely jól működő testvérvárosi kapcsolatot tart fenn a dél-lengyelországi Dembicával. Roman Kowalski szerint több mint szimpatikusak a kapuváriak, a helyi konyha pedig nagyon ízletes.
Őexcellenciája úgy gondolja, nem véletlenül járt már őelőtte annyi nagykövet Kapuváron, mert van mit mutatni a látogatóknak. Nincsenek határok, a lengyelek egyre gyakrabban utaznak, és ha pihenésről van szó, választhatják akár a  Magyarország nyugati széléhez közeli várost is. A varsói magyar nagykövet a „Mikor láthatjuk újból a Rábaközben?” kérdésre így válaszolt: ha legközelebb Sopronba visz az útja, szívesen megáll és iszik egy kávét a kapuváriakkal.
Az elmúlt években egymásnak adták a kilincset a nagykövetek Kapuváron. A város lassan nagykorú lesz abból a szempontból, hogy tizenhét külföldi várossal van már kapcsolata nyolc különböző országban. A kapuváriak 2006 óta élénk nemzetközi kapcsolatokat ápolnak a világ legkülönbözőbb részén élő emberekkel. Németh Csóka Gábor szerint a mai kor követelményei  elvárják az önkormányzatoktól, hogy nyissanak a világ fele. Kapuvár külföldi országokkal való összeköttetései különböző szintűek, mert vannak partneri, testvérvárosi és együttműködési kapcsolatai – tette hozzá az alpolgármester, aki elmondta azt is, hogy az ismeretségen kívül mi a további előnye az ilyen találkozóknak. Bemutathatják Kapuvár gazdasági és turisztikai adottságait, s a nagykövetek viszik a rábaközi település hírét szerte a világba. Prágában, Pozsonyban és Bécsben már ismerik a Lumniczer Sándor Kórházban alkalmazott módszert. A csehek jelezték, hogy szeretnék, ha honfitársaik Kapuváron gyógykezeltethetnék magukat, az itteniek pedig a lengyelekkel gazdasági, kulturális, kereskedelmi és turisztikai együttműködésre törekednek.
Beküldés dátuma: 2013. 11. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés