Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Jöjjön zavarba a kórosan elhízott ember!

Fiatal pályakezdőként Budapesten vállalt állást, amíg férje is befejezte az egyetemet, és néhány éves pécsi tartózkodás után Csornára került, ahol nyugdíjba vonulásáig gyógyította a betegeket.  A doktornő talán személyiségéből fakadóan mindig a fajsúlyosabb dolgokhoz vonzódott, ezért választotta a nehezen elsajátítható belgyógyászatot. Második szakvizsgájára viszonylag későn került sor, lánya középiskolás évei alatt, de ma már elmondhatja, hogy fő tevékenysége a kardiológia. - Nagyon helyes kis kórház, ilyesmi, mint a csornai - jellemezte mostani munkahelyét dr. Krizmanich Mária, aki Celldömölkön a belgyógyászati osztályt vezeti, a főigazgató klinikai helyetteseként pedig részt vesz a menedzsment tevékenységében. A főorvos asszonnyal ezenkívül magánrendelésén lehet találkozni. Praxisának több évtizedes története alatt számtalan tanulságos esettel találkozott. A tudomány fejlődésének köszönhetően napjainkban sokkal jobbak az életkilátásai a szívproblémával küzdő betegeknek, főleg, ha időben kerülnek orvoshoz. Az infarktus miatti halálozás lényegesen csökkent a ‘90-es évekhez képest, de még mindig rosszul állunk az agyi keringési problémákkal. Dr. Krizmanich Mária szerint ez a kedvezőtlen helyzet nem az orvosokon múlik, mert a betegek nem veszik elég komolyan a fenyegető jeleket: a magas vérnyomást és a cukorbajt. E kettő együtt lényegesen növeli a betegség kockázatát. A családtagok  odafigyelésére is nagy szükség van, mert a krónikus betegeknek nem könnyű 140/80 alatt tartani a vérnyomását - tudtuk meg a főorvostól. Pártfogó támogatás nélkül nehéz végigvinni azt a kőkemény harcot, melyben a sok mozgás által csökkenhet a testsúly. Nagyon rosszak a magyar étkezési szokások, mert az emberek abban a tévhitben élnek, hogy csak plusz anyagi ráfordítás árán lehet diétázni - jegyezte meg a beszélgetőpartner. Szerinte érdemes átgondolni a régebbi korok táplálkozási szokásait, mert sokkal változatosabban étkeztek, és nem ragaszkodtak olyan mereven a húsfogyasztáshoz. A legtöbb ember számára elkerülhetetlen, hogy autóba üljön, de egy biztos: előbb-utóbb mindenki megéhezik. A kövéreknek tudomásul kell venni, hogy több energiát visznek be a szervezetükbe, mint amennyire szükségük lenne. Legtöbbjüket általában meg kell győzni a fogyásról, ezért a főorvos az elhízott kuncsaftokkal cseppet sem kíméletes és  gyakran visszarendeli őket. - A rossz közérzete és a szégyenérzete kényszerítse rá, hogy fogyjon - mondta a belgyógyász. Dr. Krizmanich Mária az utóbbi tíz évben a fiatalok körében tapasztalt némi szemléletváltást, mert kezdik komolyan venni az egészségi állapotukat. Nemcsak a testi adottságokat, hanem az étkezési szokásokat is örököljük a szülőktől, nagyszülőktől, amit, ha nem feltétlenül jól működik, le kell cserélni. Lehet, hogy az illető a drasztikus életmódváltással sem ússza meg a családjában halmozódó cukorbetegséget, mert őt is eléri, de lényegesen kevesebb szövődményre számíthat, és jobbak lesznek a kilátásai a jövőre nézve.
Az élet egyre több területéről beigazolódik, hogy sokkal tudatosabban kellene hozzáállnunk, s nincs ez másként az egészségüggyel sem, már csak azért is, mert egyre kevesebb az orvos, aki nem tud kellő mértékben ránk figyelni. Dr. Krizmanich Mária egyfajta önmenedzselő magatartásra biztatta a televízió nézőit: legyünk tisztában egészségi állapotunkkal és a gyógyító rendszer alapvető működésével, mert ezzel nagyon sok bajt elkerülhetünk.
Beküldés dátuma: 2011. 02. 15.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play