Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Jól járnak a hiányszakmát tanuló fiatalok

Oktatói szerint a szakácsnak tanuló Silye Réka jó példát mutat kortársainak, akik nagyobb kedvvel és bátrabban választhatnak a vendéglátóipari szakmák közül. A Kossuth iskola diákja szerint a szorgalom és a kitartó gyakorlás előbb-utóbb meghozza az eredményt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége 2014-ben ösztöndíjat alapított a győri, a mosonmagyaróvári és a rábaközi kistérségben tanuló szakmunkástanulók számára. A Csanaki Jerfy Antal-díj a szakmunkásképzés erősítése érdekében került meghirdetésre.
A négyesnél jobb tanulmányi eredménnyel rendelkező, kilencedik évfolyamot sikeresen befejező diákok közül a hátrányos helyzetű tanulók adhatták be pályázatukat. Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Csornai Kossuth Lajos Szakközépiskolájában tanuló Silye Réka a csornai Zöldfa vendéglőben tölti gyakorlati idejét.
Göncz Tibor, a csornai Kossuth iskola igazgatója megjegyezte: Réka maximálisan megfelelt a pályázati feltételeknek. A diák tanulmányainak kezdete óta ötössel fejezi be a féléveket
10-es diák tanulmányainak befejezéséig havi 30 ezer forintos ösztöndíjban részesül. A tanulószerződéssel rendelkező fiatal ezenkívül megkapja a mindenkori minimálbér 20 százalékát. Mivel a 4,7-esnél jobb tanulmányi eredményt elérő Réka által választott foglalkozás hiányszakmának számít, további havi 35 ezer forint ösztöndíjban részesül.

– Nagy örömmel értesültünk arról, hogy egyik tanulónk, Silye Réka milyen komoly díjazásban részesült. Igazgató úrral együtt kísértük el a győri Magvassy Mihály Városi Sportcsarnokban rendezett díjátadóra – mondta Kozma Csaba szakoktató, aki szerint az elismerés értékét jelzi az is, hogy megyénkben mindössze négy, különböző szakmát képviselő tanuló kaphatta meg a díjat. A szintmérő és szakmunkás vizsgák lebonyolítására szolgáló csornai vendéglátóhelyen régóta foglalkoznak a tanulók gyakorlati képzésével – jegyezte meg az üzletvezető. A fiatalok megismerkednek az alapanyagokkal és az előkészítési folyamatokkal, továbbá a különféle ételek elkészítési és tálalási módjaival. A szakma komoly része a házias ízek kipróbálása, illetve a vendégekkel való megkedveltetése.

A tizedikes Réka már gyermekkorában a konyhában forgolódott, s mivel szeret új dolgokkal próbálkozni, a szakács szakma pont megfelel neki. Testvére szintén a Kossuth iskolában végzett eladó szakon, így neki is erre az intézményre esett a választása. Réka gyakorlati munkahelyén a napi menü elkészítésében vesz részt. A farádi lány diáktársait arra buzdítja, gyakoroljanak kitartóan választott szakmájukban, mert akkor könnyebb érvényesülni.

Beküldés dátuma: 2017. 01. 24.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés