Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Jól sült el az idei megyei vadásznap

Ma már csak találgatni lehet, hogy anno mi volt a kudarc oka, de egy a lényeg: „él és virul” a megyei vadásznap! Szany polgármestere úgy véli,  hogy a szervezés nem volt elég hatékony és talán a szükséges összefogás hiányzott, ugyanis az egykori Győr-kiskúti rendezvény nem úgy sült el, ahogy  szerették volna, ezért a vadásztársaságok segítségét kérték a további kudarcok leküzdésére.  Németh Gergely, a Győr-Moson-Sopron Megyei Vadászkamara alenöke a próbálkozásnak indult, s azóta bejáratott program kezdeti nehézségeiről is beszélt: a 260 éve zarándokhelyként működő szanyi Szent Anna-kápolna nem csak kedvelt búcsújáró, hanem természetközeli hely, ezért a hol kérdésre hamar megtalálták a választ. Ugyancsak a falu közepén található a klasszicista stílusú Püspöki kastély, mely szintén méltó helyszínül szolgált a vadásznap lebonyolítására.
A szanyi önkormányzat a megyei programot eddig tizennégy alkalommal bonyolította le, sőt annyira belejöttek, hogy a tavalyi országos rendezvénnyé kerekedett. A község első embere a 2012-es összejövetelre úgy tekint, mint  az előtte lévők megkoronázásása. Az érintettek idén még merészebbet gondoltak, mert a vadásznapot Csornára helyezték át. Németh Gergely szerint a város mindig is a rábaközi emberek szíve-csücske volt, és kellő odafigyeléssel itt is meg lehet rendezni a nagyszabású programot. A döntés mellett szólt, hogy itt található a több mint 850 éves Premontrei Rendház, valamint a fiatalnak számító római-katolikus templom. A felekezetek közötti békés egymás mellett élés is hozzájárult a rendezvény kivitelezéséhez. A nyilatkozó  úgy véli, hogy csak fel kell nyitni az emberek szemét, és képesek elfelejteni mindennapi bosszúságaikat és politikai különállásukat.
Szany polgármestere úgy gondolja, hogy a mostani helyszín ideális „otthona” volt a rendezvénynek, mely az emberi kapcsolatokról  és a természet szeretetéről szólt. A Felvidékről és Burgenlandból visszajáró vadászok pedig az ország határain túl öregbítik hírnevünket – jelentette ki Németh Gergely.

Kapui Jenő mosoni plébános 1970-ben a csornai gimnáziumban érettségizett, ezért negyven év távlatából is sok kedves imerőse él a városban. Az osli születésű szentatya tizenhat esztendőn át Szanyban szolgált, ahol szeretettel fogadta a megyei vadásznap megrendezésének ötletét. Szerinte ez a „műfaj” nem az állatok leöléséről szól, mint ahogy sokan gondolják, hanem ennél jóval több: a természetvédelemhez az állatok megóvása is hozzátartozik.
Dr. Války István régóta vadászik, amihez szerinte hozzá tartozik a régi fegyverek gyűjtése is. Eleinknek díszes eszközök álltak a rendelkezésére, melyek az évszázadok során rengeteget fejlődtek. A csornai vadászfegyver-kiállításon ebből a folyamatból láthattak ízelítőt az érdeklődők. A gyűjtő a vadásznapok alkalmával közszemlére teszi becses tárgyait, melyekből következtetni lehet az egykori nemesek életformáját meghatározó, ma pedig inkább szabadidős tevékenységkén űzött foglalatosság jelenlegi állapotára. A lányok, asszonyok bizonyára nem bánják, ha párjuk kevésbé veszi komolyan a vadászatot, mert tudvalévő, hogy a magyar főurak többet költöttek a táskákra, övekre, és egyéb kiegészítőkre, főként  fegyvereikre, mint szeretett feleségükre.
Beküldés dátuma: 2013. 08. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés