Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Jubilált a kereszténydemokraták csornai szervezete

A rendszerváltáskor újjáalakult KDNP-nek az 1990-es évektől gombamódra szaporodtak helyi szervezetei. Kocsis Róbert, a csornai szervezet elnöke televíziónknak a 25 éves jubileumi rendezvényről számolt be, Háncs Károly pedig a helyi csoport elmúlt negyedszázados történéseit foglalta össze.

A KDNP Csornai Szervezetének első jelentős eredménye, hogy megakadályozták a premontrei rendház területén lévő könyvtár olyan módon történő elhelyezését, mely ellehetetlenítette volna, hogy a rendház később visszaigényelje az érintett helyiségeket. Szintén nekik köszönhető a temetőben lévő Sugár-kripta felújítása, mely az önkormányzatnak egyetlen fillérjébe sem került. Nagy feladatnak számított a Rákóczi iskola egyházi tulajdonba való visszavétele, és ugyancsak hosszú ideig tartó harc eredménye, hogy Premontrei Rendház visszakerült jogos tulajdonosához. Szintén a párt helyi csoportjának köszönhető a temetői nagykereszt renoválása és a Szűz Anya szobor áthelyezése a Szent István térre. Jelentős szerepet vállaltak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat csornai szervezetének megalapításában. Döntő érdeme volt a KDNP-nek a Csornai Margit Kórház felújításában. Az 1997-es országos pártszakadás következtében a csornai taglétszám jelentősen csökkent, majd a KDNP helyi szervezete dr. Áder János 1998-as országgyűlési képviselői színre lépése után fűzte szorosabbra kapcsolatát a Fidesszel. 1998 nyarától elmérgesedett a viszony a város baloldali polgármesterével, aki a KDNP számára vállalhatatlan feltételekhez kötötte a mindennapi együttműködésüket. A két politikai párt azóta sem képes normális párbeszédet folytatni Csornán. 2006-ban a választók egyértelműen a jobboldali polgármesterjelöltre voksoltak, de hamar kiderült, hogy „rossz lóra tettek”. Négy év múlva is székében maradt az említett városvezető, ami Háncs Károly szerint még nagyobb hiba volt. A párt helyi csoportja a 2014-es helyhatósági választások eredményével elégedett, mert most először a választók (polgárok) bölcsessége eredményeként az országgyűlési képviselő, a polgármester, a képviselő-testületi többség egy irányba tolja a város szekerét.

Beküldés dátuma: 2015. 11. 17.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play