Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Jubileum és egészségnapi rendezvény Gartán

Nagyon gyorsan elszaladt az a tíz esztendő, amióta a gartai orvosi rendelő a lakosság szolgálatában áll – jegyezte meg Hámori György. A polgármester hozzátette: az előkészületek még korábbra mutatnak, mert az ő elődje, dr. Biró Péter által vezetett képviselő-testület kezdte meg az előkészületeket. A 2002-ben megkezdett beruházás idején a Kapuvár–Garta Orvosi Rendelő Építéséért Közalapítvány elnöke Tóth Ferenc volt, majd miután a jogi személyiségű szervezet betöltötte funkcióját, feladata megszűntével feloszlatták. A Kovácsné Takács Valéria és Csorba Ernő által tervezett,  több mint 40 millió forintból kihozott, környezetbe illő épület létrehozásában sok helybeli közreműködött: A kivitelezést végző Kapuvári Építőipari Szövetkezet sajnos időközben megszűnt, a műszaki ellenőri feladatokat pedig Magyar István  kapuvári szakember végezte. A mára teljes kapacitással működő egészségügyi egységben végzett szolgáltatások az évek során fokozatosan bővültek. A „lakhatást” elsőként dr. Puhl Imre háziorvos vette igénybe,  és nyugdíjba vonulása után dr. Adorjáni Előd Huba kollégája folytatta a betegek ellátását. 2005-ben 4 millió forintból készült el a gyermekorvosi rendelő, ahol dr. Halada Klára kezdte meg munkáját, 2008-ban pedig mintegy 5 millió forintból hozták létre dr. Rauf Mohammad Reza körzetének fogorvosi rendelője.

Tóth Ferenc volt kuratóriumi elnök elmesélte, hogy annak idején több helyszín is felmerült az orvosi rendelő kialakítására, de a tényezőket figyelembe véve a mostani tűnt a legideálisabbnak. Már a tervezőasztalon kirajzolódott, hogy nemcsak felnőtt háziorvosi rendelőt, hanem egyéb gyógyító egységeket is érdemes lenne idetelepíteni.
Magyar István műszaki ellenőrként vett részt a beruházásban, ezért jól emlékszik azokra a pillanatokra, amikor átadták a rendelő kulcsait dr. Puhl Imre háziorvosnak.

– Tíz évvel ezelőtt széles összefogásra és sok ember összehangolt munkájára volt szükség a rendelő megépítéséhez, de az összetartás egyébként is jellemzi a gartai embereket – mondta  dr. Adorjáni Előd, aki minden közreműködőnek és támogatónak megköszönte, hogy munkájával hozzájárult a jubileum alkalmából életre hívott egészségnap megrendezéséhez.

Dr. Puhl Imre a gartai egészségnap megnyitóján megjegyezte: még gyakrabban kellene az ehhez hasonló, regenerálódást szolgáló  programokat szervezni, hiszen az embereknek nagy szüksége van arra, hogy kilépjenek a mindennapi taposómalomból. A lakosságot arra kérte, hogy a rendelőt elsősorban ne gyógyító helynek, hanem egészségmegőrző intézménynek tekintsék. Az ellátás mellett az orvosok kiemelt feladata kell hogy legyen a megelőzés, hiszen a lakosság csak akkor tud a társadalom hasznos tagjaként részt venni a munkában, ha egészséges. Az orvos szerint a prevenció a beteg szempontjából és anyagilag is sokkal kíméletesebb, mert ha megtörténik a baj, azt már nehezebb helyrehozni.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés