Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kapuvár a Kisalföld gyöngyszeme, s ezt már Bécsben is tudják

A bécsi magyar nagykövetség patinás épületének annál is szebb termében az interjúnk készítésekor látható üres széksorok csak a rendezvény végét jelentették, de koránt sem a kapuvári vállalkozások kapcsolatépítésének és terjeszkedésének lezárását. Sőt, a Hanság fővárosának nem titkolt szándéka: „Kapunyitás Ausztria fele”. Kapuvár nagyra értékeli a városban működő kis- és közepes vállalkozások azon törekvéseit, hogy kiváló színvonalú, a nemzetközi színtéren is értékesíthető termékeikkel átlépjék a település és az ország határait. Hosszú-hosszú munkája van abban a kapuvári önkormányzatnak – élén Németh Csóka Gábor alpolgármesternek, valamint  Hámori György polgármesternek –, hogy jól kiépített kapcsolataik révén fogadták őket a császárvárosban. Szalay-Bobroviczky Vince nagykövet, Németh Zsolt tanácsos, valamint Dézsi József professzor közreműködésével megnyíltak előttük a világváros kapui.

A gazdaság szereplőinek szánt előadások most nem a nagyközönségnek szóltak, hanem az üzleti és a pénzügyi, továbbá a szolgáltatói szféra alakítóinak. A Kapuvár a Kisalföld gyöngyszeme címen meghirdetett tájékoztató jellegű konferencián Németh D. László ügyvezető igazgató az Ipari Park nyújtotta lehetőségekről beszélt a publikum előtt. Magyarország Ausztriai Nagykövetsége és Kapuvár Város Önkormányzatának közös  programjára örömmel fogadták el a meghívást a kapuvári cégek: a Cserpes Sajtműhelytől Cserpes István, az Ambrózia Pékségből Dobra Zsuzsa ügyvezető volt jelen, valamint a csornai központú Hanság-Fertőmenti Termelő Értékesítő Szövetkezet részéről Családi János elnök tartott tájékoztatót. Kapuvár már régen túllépett azon a szinten, hogy csak önmagára gondoljon, amikor fejlesztésekről van szó, hiszen mindig a komplett térségre terveznek.
Köztudott, hogy az Európai Unió és Magyarország kapcsolata manapság nem teljesen felhőtlen, amit Hámori György átmeneti állapotnak tekint. Kapuvár polgármestere szerint így még inkább arra kell használni ezt az időszakot, hogy a Rábaköz az ausztriai bemutatkozás révén megerősödjön. A komoly gazdasági együttműködés mindig egymás kölcsönös megismerésével kezdődik, ezért nem szabad elmenni az ilyen lehetőségek előtt. A településvezető megemlítette: érdekes, de a Bécsben rendezett találkozón nemcsak magyar és osztrák érdekeltségi felek vettek részt, hanem kínai és koreai üzletemberek is megjelentek.
Magukba fordulhatnának Kapuvár vezetői a város egyik legrégebbi foglalkoztató üzeme, a kapuvári húsgyár nehéz helyzete miatt, aminek nyilván nem örülnek, de épp ezért kell még nagyobb erőbedobással keresniük azokat a további kiutakat, amelyek révén munkához jutnának az emberek.

Evés közben jön meg az étvágy, de természetesen a kóstolót nemcsak az ínyenceknek szánták, hanem egy-egy komolyabb beszélgetés elindításának inspirálására.
A Hanságban termett zöldség és gyümölcs, a Rábaközben készült kézműves tárgyak, a hagyományokat őrző kapuvári népviselet, a gyékényfonók munkái, a Cserpes Sajtüzemben előállított termékek, az Ambrózia pékárui és cukrászati finomságai, a savanyított ételek és a különböző mézkompozíciók ízlésesen tálalva, külön-külön is, de együttesen még meggyőzőbbek tudnak lenni (nem feltétlenül ebben a sorrendben ildomos végigkóstolni.) Az előadásokat követő étel- és termékbemutató szintén hatással lehet a lehetséges befektetőkre, hiszen sosem tudni, hogy mi fogja meg jobban a külföldieket, s mi az, ami miatt hazánk, illetve a Rábaköz fele fordulnak.

Beküldés dátuma: 2012. 10. 17.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play