Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kapuvár Csehország fele nyit

Jesenik és Kapuvár között másfél évvel ezelőtt kezdődött a barátság, amelynek mára újabb eredményei vannak – többek között erről számolt be a sajtónak Németh Csóka Gábor alpolgármester Marie Fomiczewová megérkezésekor. A polgármester asszonyt Kapuvár vezetője fogadta a városházán. A cseh nagykövet asszony látogatásakor merült fel, hogy a sok egyéb kapcsolatuk mellett miért ne lehetne a tőlünk északra lévő állammal is tartósabb elköteleződése Kapuvárnak. Miután megismerkedtek a vendégek a rábaközi településsel, ahhoz hasonló adottságokkal rendelkező cseh várost ajánlottak a figyelmükbe. Tavaly szeptemberbe utazott el az itteni küldöttség Jesenikbe, ahol a látogatóknak nagyon szívélyes fogadtatásban volt része. A Budai Imre alpolgármester vezette delegáció idén tavasszal nézett körül Csehország északkeleti  régiójában. A második találkozó alkalmával meggyőződtek arról, hogy mindkét fél szeretné a hosszú távú együttműködést. A közös célok összehozták őket, és rendszeres információcserével szeretnék még hatékonyabbá tenni a két ország települése közt körvonalazódó megállapodást. Mire alapozzák mindezt? Jesenikben tradíciója van a turizmusnak, és közkedvelt állomása a keringési betegségben szenvedő betegeknek, mely kitűnően illeszkedhet a kapuváriak perifériás érrehabilitációs programjához. Mivel a két szakterület rendkívül közel van egymáshoz, úgy gondolták, hogy kapacitásukat és erejüket összeadva ketten hatékonyabban tudnának fellépni az egészség helyreállításának területén.

A hegyekkel övezett Jeseniknek és a kisalföldi síkságon elterülő Kapuvárnak nem sokban hasonlít a földrajzi környezete, de mivel a cseheknek is van termálfürdője, az első perctől úgy gondolják, hogy semmi akadálya egymás kölcsönös segítésének. Marie Fomiczewová szeretné, ha a Rábaközbe látogathatnának honfitársai, ugyanakkor ők is szívesen fogadnák a mieinket.
Beküldés dátuma: 2012. 08. 22.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play