Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Kapuvár felkerült a világ alkotóművészeinek szülőhelyét ábrázoló térképre

Rábaközi származású kortárs festőművész emléktábláját avatták nemrégiben Kapuváron. Az esemény nemcsak attól egyedülálló, hogy élő személyt ritkán ünnepelnek ezen a módon, hanem olyan interaktív „okostábla” került elhelyezésre, mely sok hasznos információt tartalmaz az alkotó életpályájáról.

„Honnét jöttünk, kik vagyunk és hova tartunk” – mondta a Kossuth-díj átvételekor a Franciaországban élő Reigl Judit, aki művészi életpályájával világszerte öregbíti Kapuvár hírnevét, ráadásul az egyetlen olyan kortárs magyar festő, akinek munkái állandóan láthatóak a New York-i Metropolitantól, Londonon, Berlinen és Itálián át a világ valamennyi vezető kiállítótermében. A 91 esztendős festőművész kisgyermekkorában Budapestre költözött szüleivel, mégis minden bibliográfiában Kapuvárt jelöli meg szülőhelyeként. Reigl Antal soproni főügyész lánya ma is jól emlékszik az udvaron álló fákra, az üveg mintázatú kapura, és arra, hogy milyen közel volt házukhoz a templom – fogalmazott Szőcs Géza kormánybiztos. A miniszterelnöki főtanácsadót régi barátság fűzi a művészhez, aki idős korára hivatkozva maradt távol a rendezvénytől.
Az emléktába Kapuváron, a Kossuth Lajos u. 6. szám alatti ház utcai homlokzatára került kihelyezésre, mivel ennek a teleknek az udvari lakásában született és élt Reigl Judit gyermekként. Az NFC-technológia révén, az okostelefonra telepített alkalmazásoktól függően különböző vezeték nélküli funkciók érhetők el az Interneten. A gyors adatátvitellel rendelkező készülékek ún. QR-kóddal olvassák le az információkat.

Hámori György rövid ünnepi beszédét követően további termékeny alkotóéveket kívánt a művésznőnek, aki munkáival a digitális táblán át azt üzeni az érdeklődőknek, hogy egyetlen dolog állandó az életben: a változás. ©MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 05. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek