Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Kapuvár házhelyi városrészén ünnepeltek

Hámori György tavaly vegyes érzelmekkel fogadta a házhelyiek ünnepségét, mert az örömhír hallatán átfutott fejében a gondolat: sajnálná, ha csupán egy alkalomról lenne szó. Szerencsére nem így alakult: idén augusztusban megtartották a házhelyiek második összejövetelét.

– A közösségnek kellenek az ilyen rendezvények, amikor beszélgetünk egymással. Az emlékezés nagyon fontos összetartó erő – hangsúlyozta a polgármester, majd ismét konkrét ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy az egykori iskolaépületben el fog készülni a korábban is emlegetett bentlakásos idősotthon. A leendő intézmény kész tervekkel rendelkezik, s már csak a megfelelő pályázati forrás hiányzik. Amennyiben nem tudják megszerezni a támogatást, saját erőből állnak neki a munkálatoknak.

Dr. Hoffer Imre háziorvos harminc éve került Kapuvárra, és az eltelt időszakban sok szép élményt szerzett a házhelyi városrészen. Az alpolgármester emlékezetében élénken élnek azok a kavicsos utcák, sáros útburkolatok, ahol a legtöbben Trabanttal közlekedtek. Azóta rendbe tették az utakat, kiépült a modern alközpont. Az önkormányzatnak komoly céljai vannak az egykori házhelyi iskolával.
– Mindvégig éreztem az emberek szeretetét, akik támogatták munkámat. A harminc év alatt az a nagy megtiszteltetés ért, hogy önkormányzati képviselőként dolgozhatom a házhelyiekért. Szeretem Házhelyt, és köszönöm, hogy befogadtak – fogalmazott dr. Hoffer Imre.

Kapui Pál, a Bográcsos Egyesület elnöke a több mint 1800 főt számláló házhelyi városrész történetéről beszélt. Elmondta, hogy a terület kimérésnek gondolata már az 1910-es évek második felében felmerült, végül 1920-tól, vagyis 96 éve kezdték kijelölni a földeket, amelyeket először káposztáskertként használtak az itteniek, majd házhelyként tartották nyilván. Rövid időn belül kezdetét vette a családi házak építése.
Pavlóczki Béla történész a Berg család és a házhelyi városrész kapcsolatát elemezte. A Berg família 1865-től 1910-ig volt jelen Kapuváron. Az 1920-as évek előtt – a belső major határaként – gyümölcsöskertként szolgált. Egy infrastrukturális fejlesztés köthető a báró munkásságához: az 1880-as évektől a kisvasút révén ismerték meg az idegenek Kapuvár északi részét. Berg Gusztáv vasúti bizottsági elnökként sokat tett azért, hogy a Rábaközön észak-déli irányban is áthaladjon a vasút, amely terv azonban meghiúsult.

– Örüljünk annak, hogy együtt lehetünk, hiszen azt mondja Jézus: „Ahol ketten vagy hárman összejönnek a nevemben, ott vagyok köztük”– mondta Radó Tamás. A plébános megemlített egy másik fontos évfordulót is: szeptember 12-én lesz a házhelyi templom 25 éves. Veres András püspök a nevezetes napon nem tud megjelenni a Sarlós Boldogasszony templomban, de helyette részt vesz a szeptember 2-ai fél hatos ünnepi szentmisén. Az atya beszédét követően megáldotta a házhelyiek közösségét.

Beküldés dátuma: 2016. 08. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés