Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Kapuvár újabb pozitív dologgal keltette fel a média érdeklődését

Huszonnyolc fős delegáció érkezett Hegyközkovácsiból Kapuvárra, hogy  könnyített honosítási kérelmet adjanak le  a polgármesteri hivatalban.  A rábaközi település közel egy évtizede létesített testvérvárosi kapcsolatot a Bihar megyei községgel. - Kapuvár önkormányzata megtiszteltetésnek érzi, hogy “hazánkból kiszakadt polgártársaink kezdeményezzék honosításukat, és megszerezzék a magyar állampolgárságot” - fogalmazott Németh Csóka Gábor, aki úgy tudja, hogy a Nagyváradhoz közeli Hegyközkovácsi  valamikor járási székhelyként működött, s a falut szinte száz százalékban magyarok lakják. - Én bizakodó vagyok, hogy nemcsak a kérvények beadása, hanem a magyar útlevél átadása is Kapuváron történik - jelentette ki az alpolgármester.
Forró László segédpüspök így reagált: a korabeli Magyarország szinte teljes lakossága a kommunizmus áldozatának érezheti magát. - Amikor indultunk, megkérdezték tőlünk, hogy hova megyünk. Mondtuk: Kapuvárra. Miért? Visszahonosítást kérni. Miért pont oda, közelebb nem lehetett volna? Ez nem pillanatnyi dolog, hanem ennek van egy kis múltja, hiszen Kapuvár testvértelepülésünk - adta elő a párbeszédszerű szöveget a küldöttség vezetője. A határátlépésnél szerzett élményeit is megosztotta az egybegyűltekkel. Mikor a vámtiszt megtudta, hogy mi célból érkeztek hazánkba, készséggel továbbengedte őket, és csak azt sajnálta, hogy miért nem jöttek még többen. - Ez már éreztette azt, hogy kicsit más világ van, és amit ehhez hozzátettek a kapuváriak, azt mi igen jó szívvel köszönjük, és adja Isten, hogy még sok találkozás lehessen - mondta lelkesen a segédpüspök.
A Hegyközkovácsiból érkezett Szabó János nyugdíj mellett mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozik.  - Magyarok voltunk eddig is, de legyünk még magyarabbak - mondta a honosítási kérelemhez kapcsolódva a gazda, aki korábban teheneket is tartott, de manapság az aprójószág mellett inkább csak disznókat etet. A nyugdíjas úgy tudja, hogy a környezetében élő emberek nagy része helyesli a magyar állampolgárság felvételét, ezért a fiatalabbak szinte biztos, hogy élnek a lehetőséggel, az idősebbek pedig csak azért nem, mert nehezebben hagyják el otthonukat. A nagyváradi Bábes Ardai Imre örömmel vállalta a hivatalos eljárást,  mert úgy érzi, hogy a Gyurcsány-kormány megfosztotta őket ettől az esélytől, pedig ősei mind magyar területen születtek.
Kiss M. Rozália, a kapuvári hivatal osztályvezetője hangsúlyozta: munkatársaival felkészültek a megnövekedett adminisztrációs feladatokra, és három hónapon belül, rugalmasan szeretnék elbírálni a kérelmeket.
Dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök celebrálta azt a kapuvári Szent Anna-templomban tartott misét, melyen a Lumniczer Sándor Kórház imatermének avatása alkalmából vettek részt a hívők. Az átadó ünnepségen részt vett Ittzés János, a Nyugat-dunántúli Evangélikus Egyházkerület, valamint Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke. Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő a betegek kiszolgáltatottságáról beszélt, ezért nekik még nagyobb szükségük van a vigaszra.

Beküldés dátuma: 2011. 03. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek