Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Kapuvári megemlékezés Szigethy Attiláról

A temetői díszsírnál megkoszorúzták Szigethy Attila nyughelyét. Az ünneplő közönség a megemlékező beszédet Budai Imre alpolgármester tolmácsolásában hallgathatta meg. – A vállalt küldetés mindig teljes magányt, erős szívet és megalkuvás nélküli tartást követel. Aki vállalja az emberek ügyét, kénytelen elfogadni ezt a magányt és embertelenséget. Városunk szülöttje, Szigethy Attila, az 1956-os forradalom magyarországi vezetője ilyen sorsot vállalt magára. Közel a néphez, a vidéki szegénységhez, mindvégig megőrizte emberi arcát – hangzott a szónoktól.
Tihanyi László családja révén került közelebbi kapcsolatba a mártír emlékével, mivel édesapja közös cellában sínylődött Szigethy Attilával, aki a társait leleplező kínvallatások elkerülése érdekében önkezével vetett véget életének. A bajtársat, Tihanyi Árpádot koncepciós per keretében végezték ki. A Szigethy Attila Társaság elnöke követendő példának említette a forradalmár életútját főleg azok számára, akiknek neveltetésük révén szélesebb a kitekintésük a világra. Az elszegényedett kisnemesi környezetben felnövő Szigethy Attilát származása a konzervatív jobboldali körök mellett az egyszerű kapuvári emberek felé irányította.
Büki Lajos ugyancsak részese volt a győri forradalmi eseményeknek. A később mártírhalált szenvedett Török Istvánnal lakott albérletben, s a városházán mindketten Szigethy Attila hírszerző  tevékenységét erősítették. A győri munkások követeléseit tolmácsolták Nagy Imrének a parlamentben. Más alkalommal felderítőként érkeztek Budapestre, hogy megerősítsék vagy cáfolják a harci eseményeket. Mint kiderült, hazug volt az akkori szónok állítása, hogy a főváros vérben fürdik. Büki Lajos nem tartózkodhatott sokat Szigethy Attila közvetlen környezetében, mivel általában úton volt, de ez idő alatt úgy tapasztalta, hogy nagyszerű emberrel van dolga. A pályatárs szerint a kapuvári származású hős rátermettsége révén képes volt kezelni a forradalmi hangulatot, és nem hagyta elharapózni az ellenséges irányzatot. Az utókor úgy értékeli Szigethy végső tettét, hogy sok ember szabadságát és életét mentette meg a sajátja által.
Beküldés dátuma: 2011. 08. 24.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés