Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Kapuvári rendezvények hansági ételbe göngyölve

A Donnál állomásozó, súlyos harcokat átélt második magyar hadsereg nagy részének 1942 decembere az utolsó karácsonyt jelentette, ezért a katonák hősies helytállására kívántak emlékezni a rendezők a bevezetőben említett programmal. A kapuvári Hagyományőrző Nyugdíjas Klub, valamint a veszkényi férfi dalkör korabeli katonadalokkal idézte fel az akkori hangulatot. A keleti fronton történt eseményeket, illetve azok kapuvári vonatkozásait Pölöskei Sándor és Pavlóczki Béla történész foglalta össze. Áder Attila gyűjtő a témához kapcsolódóan a repülős harcokról tartott vetített képes előadást, dr. Hoffer Imre  pedig a tábori postai levelezést mutatta be. Ács István kutató a második világháború magyar hadi kitüntetéseinek rendszerét ismertette a jelenlévőkkel. A Honvéd Hagyományőrző Egyesület soproni tagozatának fegyverbemutatója után a rajvezető felolvasta Hende Csaba írását, melyben a honvédelmi miniszter  köszönetet mondott Tarr János őrvezetőnek frontharcos múltjáért. A lövegkezelő veterán díszvendégként vett részt a kapuvári ünnepségen.

Visszakanyarodva a Kapuvári Bográcsos Egyesület premierjére:
A tavaly márciusi kapuvári böllérmáj fesztivál főzni szerető fiatal résztvevői körében merült fel először a kérdés: ha már ennyien vannak, és ilyen lelkesek, miért ne tömörülhetnének egyesületbe? A június végén megtartott cseh sörnapok alkalmával már körvonalazódott a szervezet, valamint az, hogy valójában mit is szeretnének, de akkor még nem nevesítették a csapatot – mesélte az indulást Kapui Pál gasztronómus. A szeptember 29-i gartai egészségnapokra már csaknem teljesen összeállt a  kép, ezért október 11-én 16 fővel megalakult a Bográcsos Egyesület. A közösség egyfajta karitatív tevékenységet folytat a városban, s ennek megfelelően vállalják a különböző közösségi programokra, ünnepi alkalmakra a maguk által biztosított alapanyagokból készült finom ételek összeállítását, de a későbbiekben rendezvények szervezését is tervezik.

A Magyarok a Donnál című tavaly novemberi megemlékezésre az 1942-es ütközetben részt vett  kapuvári honfitársak akkori menüjét vették alapul, melynek elkészítették mostani, modernebb változatát. Az önkéntes csapat 2012 decemberében ingyen halászlével, pogácsával és forró teával kedveskedett a rászoruló embereknek. S mi várható a folytatásban? 2013-as rendezvényeiken már nemcsak a felnőttekre, hanem a fiatalabb korosztályra is gondolnak, s  minden alkalmat megragadnak arra, hogy népszerűsítsék a rábaközi tájjelegű ételeket.
Beküldés dátuma: 2013. 01. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés