Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Kapuváriak a Szabadtűzi Lovagrend nagytanácsában

A világ egyre több táján ismerik és tisztelik a hagyományőrző magyar ételeket. Nagymamáink receptjei felbecsülhetetlen értékeket képviselnek a családokban. A kapuvári ÍzvadÁszok 2008 óta népszerűsítik a tájegység főztjeit.

A kapuvári ÍzvadÁszok alig győznek eleget tenni a heti két-három meghívásnak, ezért néha kénytelenek visszamondani a szíves invitálást. Mióta nyilvánosságra került év eleji vatikáni útjuk, hihetetlen mértékben megnőtt az ázsiójuk, s ezzel együtt Kapuvár hírneve is szárnyra kapott. Így már számon tartják őket a római Szent Egyed segítő közösségben is. A jótékony célú rendezvények mellett elvárják a főzőcsapatot a különböző falunapokra, fesztiválokra. Magyar László a Szabadtűzi Lovagrend tagjaként több főzőversenyen zsűritagként közreműködik. A vidéki rendezvényeken ragaszkodnak a hagyományos ízekhez, ezért a gulyásleves és a pörkölt a legkelendőbb bográcsban főtt ételek. A komolyabb versenyeken más az elvárás, mert a kijevi csirkemelltől kezdve bármit el kell készítenie annak, aki szeretne megfelelni a szigorú követelményeknek.
A Szabadtűzi Lovagrend tagjai első alkalommal vettek részt a Bajai Halfőző Fesztiválon, ahol mindenki a saját tájegységére jellemző ízvilágot mutatta be. A település főterén felállított ún. lovagi udvarban álltak neki a főzésnek. Eleinte gyanakodva figyelték őket a több évtizede halászléfőzéssel foglalkozó bajai konyhamesterek, akik ugyan ismerték a gasztrolovagok passzírozással készített szigetközi ételét, de a bajai népünnepélyen még nem találkoztak ehhez hasonlóval. Július 11-én kb. 1800 bográcsban főtt a halászlé, melyre 40 ezer ember volt kíváncsi – mesélte az ÍzvadÁszok vezetője. Sokat elárul, hogy a kapuváriak 220 adag főztje pillanatok alatt elfogyott. Ezenkívül „mini kiállítás” keretében mutatták be a Rábaköz kulturális és szellemi kincseit. Többen a kapuváriak ízlésesen kialakított standja előtt készítették el élményeik megörökítésére szolgáló fotóikat. A bajaiak másnap dunai hajókirándulással hálálták meg a lovagrend által felkínált finom ételeket.
A Kapuvári ÍzvadÁszok csapatát hárman alkotják: Magyar László és kislánya, valamint felesége, Magyarné Pócza Katalin. Úgy tűnik, a vegyes Triumvirátus a főzésben is jól egymásra talált. A lovagrend szabályzata szerint a 18 év alattiak az Apródok, akik nagykorúvá válásuk után automatikusan belépnek a lovagok családjába. A „Kormoslovagok” néven is emlegetett Próbalovagok a tesztek teljesítése után lesznek igazi Lovagok. Mivel Magyarné Pócza Katalin már rég teljesítette a kívánalmakat, a Magyar Úr nejét a lovagrend tóalmási központi ünnepségén avatták lovaggá.
Magyar Lászlót a " Lovagrend keretében végzett munkája, a népi gasztronómiai hagyományok megőrzése terén végzett tevékenysége és követendő lovagi magatartása elismeréséül” Szabadtűzi Lovagrend Érdemszalagja kitüntetéssel jutalmazták.
A Szabadtűzi Lovagrend nagytanácsa Magyar Lászlót – a sikeres elméleti és gyakorlati vizsga letétele után – ünnepélyes eskütétel keretében avatta az " Étkek Bírálója" zsűrinek.
A több külföldi csapat részvételével megrendezett, nemzetközi versennyé fejlődött „Kárpát-medencei Történelmi Hadikonyha” szemlén az ÍzvadÁszok ételsora a zsűri különdíját eredményezte. Végezetül következzék Magyar László – öntésmajori nagymamájától átvett – menüsora, mely még leírva is étvágygerjesztő: kolbászos krumplileves-lisztgombóccal, savanyított káposztába bújtatott csirkefalatkák polentaágyon, darás terc krumplival felengedve.
Az ÍzvadÁszok a további hetekben is el lesznek foglalva. Többek között ők készítették a nemrég megtartott Szent Anna-napi Lovasnapok és Vigasságokra érkező külföldi vendégsereg vacsoráját. Augusztus közepén tartják az Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivált, melyen „úri konyha” kategóriájában mérik össze tudásukat a versenytársakkal. A jó példa ragadós, mert idén Hámori György, Kapuvár vezetője is fakanalat ragad, és részt vesz a Polgármesterek Kupája elnevezésű viadalon. A rendezvényen Magyar László fogja betölteni a főszakács pozíciót. Szeptemberben az erdélyi Szárhegyen várják a főzőcsapatot, ahol Böjte Csaba egyik alapítványa közreműködésével főznek több száz adag ételt a rászoruló gyerekeknek.

Beküldés dátuma: 2015. 07. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés