Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Kapuvárnak ismertséget hozott Boszorka

Szarvasmarha- és sertéstenyésztés, valamint földmûvelés a fő profilja a 400 hektáron testvérével gazdálkodó Kiss M. Vencelnek, aki kisgyermekként kedvelte meg a lovakat. A régi paraszti világban a fiúcskákat kivitték a mezőre, de a téeszesítés után kicsit megváltozott a szabad élet, és a család fájó szívvel vált meg  a kedvenc négylábúaktól. A Pajkos nevű ló egészen a vasútállomástól futott hazáig, mert nem akarta elveszíteni megszokott helyét és gazdáit. A rendszerváltás után a sertések leadásakor, a jószág kihordására használták a lovakat, majd beszerezték az első szarvasmarhákat. A gépek fokozatosan kiszorították az igavonó állatokat, s ezután a lovakat már csak sportcélra szerezte be a kapuvári gazda, aki manapság hat paripát tart. Nagyobb szerep akkor jutott ismét az állatoknak, amikor Kapuváron megalakult a lóbarátok köre.
A Házhelyi Lovas Vágta házibajnokság első helyezettje automatikus bekerült a Széchenyi-vágta előválogatójába. Ez az előjog Tóth Eriket illette volna, de mivel ő nem akarta folytatni a versengést, a második helyezett Kiss M. Vencel  lépett a helyébe. Saját megítélése szerint a 100 kilogramm körüli férfisúly a kanyarokban nem lett volna ideális a lóhoz, ezért megkezdődött a lovas keresgélése. Bár tudták, hogy gyors az állat, nagy reményeket mégsem fűztek hozzá. Mivel Kapuváron nem akadt vállalkozó arra, hogy megülje Boszorkát, korábbi ismeretség révén került a képbe a Harkán edző Gazdag Daniella. A lány igent mondott a felkérésre, és elindult a nemzeti vágtán a kisbéri félvérrel, amely mint ismeretes, mintegy öt méteres előnnyel érkezett az térségi válogató döntőjén a célba.  A 11 éves kanca anyukája arról volt nevezetes, hogy egyetlen embert tűrt csak meg maga mellett, ezért csikóját Boszorkára keresztelték. A fővárosi bajnokságon a ló kicsit bentragadt a célban, de ahhoz képest a végére jól teljesített, hisz az előfutam harmadik helyén végzett. Kiss M. Vencel Budapesten igencsak elcsodálkozott a szervezők profizmusán, mert pénteken este még semmi sem látszott a Hősök terén, másnap pedig már  teljes puccba vágták a területet.
A kapuvári gazda úgy gondolja, Boszorka további feladata, hogy megtartsa a Rábaköz hínevét, ezért a kancát jövőre is benevezik.

Axnix Imre, a Kapuvári Lóbarátok Köre Egyesület titkára arról a dicsőségről beszélt, amit a ló, illetve a Kárpát-medencei szintű verseny hozott a településnek, valamint a tágabb közösségnek, hiszen a királyi tévé adásának jóvoltából több millió ember láthatta és hallhatta, hogy részt vettek a kapuváriak a versenyen.  Három napon át volt látható Kapuvár címere és zászlaja a Hősök terén, ahol többször harsogta a hangosbemondó a város nevét, ami nyilván megmelengette az itthoniak szívét. A kapuvári lányok és fiúk előtt adott a lehetőség, csak fel kell ülni Boszorka hátára.  – Merni kell indulni! – mondta Axnix Imre.
Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play