Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Kapuváron alacsonyabb a cigány tanulók iskolai hiányzása

A kapuvári cigány kisebbségi  önkormányzat elnöke a Rom po drom (Cigány az úton) Egyesület jelöltjeként indult az őszi kisebbségi választáson. A Roma Összefogás Párt szervezőbizottságának tagja az elmúlt öt esztendőben “országos szinten”dolgozott a cigányság érdekeinek érvényesítéséért. - Legyen az roma, legyen az magyar, a rászoruló emberekre figyeltünk - tette hozzá Kolompár János. Kozák János vállalkozóval karöltve szeretnék  megyénkben is létrehozni azt a védőhálót, melynek keretében megindulhatna a lakásépítési program. A helyi kisebbségi elnök elégedetlen az önkormányzati bérlakásokkal és azok környezetével, mondván, ezek nem felelnek meg a 21.századi kívánalmaknak. - Nem tudnak mosakodni, tisztálkodni úgy, ahogy kellene - panaszkodott az interjúalany, aki várakozással tekint a Kapuvár által elnyert esetleges városfejlesztési projektekre, és abban bízik, hogy jövő tavasztól jobb helyzetbe kerülnek a romák.
Jövőre a munkaügyi központtal egyeztetve szeretnék elindítani Győrben azt a huszonöt - harminc személyre tervezett átképzési programot, mely villanyszerelői és géplakatos képesítést adna az itt végzetteknek, de hasonló tanfolyamok indításra számítanak Beleden is. Kolompár János reméli, hogy a Fertő-tavi tájvédelmi körzet, valamint az erdőgazdaság vezetőjével szintén képesek lesznek kidolgozni egy olyan projektet, melynek keretében munkához jutnának  a roma származásúak. Tudomásul veszik, hogy kevés pénz jut a szociális segélyre, ezért inkább dolgoznának.  A mintegy 680 választópolgár érdekeit képviselő kisebbségi önkormányzat elnöke még ebben a hónapban benyújtja írásbeli javaslatát a város testületének arra vonatkozóan, hogy részt vehessenek a közmunkában. A megszólaló előre tart a téli hidegektől, mert nem tudja, hogy mivel fognak fűteni a cigányok, ezért 15 - 20 vontatóra való fát szeretne kérni az erdőgazdaságtól. Kolompár János a következő gondolattal zárta mondanivalóját: jó  kapcsolatot kíván ápolni Kapuvár vezetésével a közeljövőben.
A csornai születésű Nyári László  küldetéstudata így hangzik: a sajátjaimat sosem hagyhatom el. Az oktatás mellett több mint egy évtizeden át családvédelemmel foglalkozott az aktuális minisztérium főosztályán.  - Minden évben sikerült egy kis pénzt kiharcolni a nyári olvasótáborokra - jegyezte meg a nyugdíjas előadó. Teljes körű felmérést szeretne kezdeményezni a cigányság körében Kapuváron, mert ennek hiányában csak körülbelül lehet a célt meghatározni. Nyári László a romák reménytelennek tűnő helyzetéből való kitörését az oktatásban látja. Szükségesnek tartja a család, a gyermekvédelem és az iskola együttműködését annak érdekében, hogy megelőzhetőek legyenek a hátrányos helyzetű diákok iskolai hiányzásainak  száma. A már-már telepekhez hasonló, rossz otthoni körülmények ellenére a szülők rendezetten, tisztán járatják gyermekeiket az óvodába és az iskolába - állapította meg Nyári László.
A helyi kisebbségi önkormányzat alelnöke a cigánylányokat az egészségügyi, a vendéglátó-ipari és a  kereskedelmi pálya felé szeretné terelni. Szerinte a roma fiatalok természetüknél fogva hozzák magukkal az udvariasságot, amelyet kamatoztathatnának az említett területeken. Mivel keresettek az építőipari munkások, a fiúkat efelé tendálná, de tisztában van azzal is, hogy számítástechnikai és alapfokú nyelvismeret nélkül ma már nehéz érvényesülni. Nyári László hiányolja Kapuváron a táncoló-éneklő cigányembereket, ezért ilyen jellegű tanfolyamokat is szervezne, de gondolt a képzőművészetre is, a sport pedig lehetne mindenekfelett. Beszélgetőtársunk még tovább ment: egyenruhás romákkal - hivatásos katonákkal, rendőrökkel - akar találkozni Kapuváron.
Nyári László szerint a lakásviszonyok, az oktatás és a foglalkoztatás rendezése
a legfontosabb feladata a helyi kisebbségi önkormányzatnak, de a polgármester és a főjegyző, valamint a hivatal teljes dolgozói gárdája mindig készségesen áll a problémáikhoz. Beküldés dátuma: 2010. 11. 17.

Kapcsolódó hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play